Basescu. Traian Basescu

A fost odata, ca niciodata, ca daca n-ar fi fost, nu s-ar fi numit Alianta Dreptate si Adevar, adica D.A.. Formata din PDL si PNL, Alianta a ajuns la guvernare in 2004, dar a sucombat dupa doar doi ani, stransa de gat de duplicitatea lui Traian Basescu, de incompetenta ministrilor liberali, dar si pe motiv de coruptie in ambele partide. Sa ne reamintim ca, la prabusirea Aliantei, a mai contribuit o fetita blonda, atat la propriu, cat si la figurat.

Astazi, istoria pare sa se repete. De aceasta data, Alianta PDL-PSD trage sa moara, cu efecte negative mai ales pentru pesedisti. Stratagema aceluiasi Traian Basescu, de a coopta partidul lui Mircea Geoana la guvernare, s-a dovedit o idee pe cat de absurda, pe atat de fertila politic. Vor sau nu, social-democratii trebuie sa inteleaga ca, daca s-ar fi aflat pe parcursul ultimelor luni in opozitie, azi, PSD ar fi fost creditat cu cel putin 50 la suta dintre intentiile de vot. Astfel, Mircea Geoana ar fi avut prima sansa de a se instala la Cotroceni, ca al patrulea presedinte al Romaniei postdecembriste. Intr-o astfel de situatie, desigur, care tine doar de fantezia noastra, un nou presedinte ar fi putut impune un nou guvern. Insa, ciolanul s-a dovedit mai atragator pentru pesedisti, pacalici cazuti in capcana electorala intinsa de PDL. Pardon, de patronul spiritual al acestui partid, in speta de Traian Basescu, acest pseudo James Bond al politicii romanesti. Astfel, trezindu-se dintr-un vis cat de cat placut, azi, pesedistii se lovesc la lumina zilei de cosmarul lor, constientizand ca favoritul prezidentialelor a devenit, din nou, actualul sef al statului.

Am sentimentul ca, nu peste mult timp, vom asista la reactivarea Aliantei D.A., si asta dupa alegerile din noiembrie. Desi o victorie clara a lui Basescu la scrutinul prezidential ar da suficient imbold PDL pentru a guverna singur, criza economica ii obliga pe pedelisti sa imparta responsabilitatile. Nu de alta, dar pe cine vor putea da vina la alegerile parlamentare din 2012, daca situatia economica va fi la fel de dificila? Tocmai din acest motiv, cred ca o noua Alianta D.A., reconstruita dupa chipul si asemanarea tatucului de la Cotroceni, va avea acelasi deznodamant jalnic, ca cel din 2007.

Cu toate acestea, un nou parteneriat politic intre PDL si PNL, care sa-si asume un program scurt, dar bun, de guvernare, ramane o solutie de luat in calcul pentru urmatorii ani. E nevoie insa de acceptul PSD si, indeosebi, de cel al electoratului acestui partid. Apoi, trebuie sa fii tare naiv sa mai crezi ca Traian Basescu se va transforma intr-un mielusel, iar PNL va fi capabil sa renunte la baietii smecheri.

Leave a Comment