Balul de absolvire, „testul maturităţii”

Mai sunt doar două săptămâni până începe bacalaureatul sau „examenul maturităţii”. Rezultatele simulărilor examenului de bacalaureat, care au avut loc în urmă cu vreo două luni, au fost uitate deja. La momentul respectiv, câteva zile „s-a mimat” îngrijorarea atât din partea dascălilor cât şi a părinţilor. S-au anunţat tot felul de măsuri, monitorizări, şedinţe cu părinţii şi elevii, chiar şi unele testări. Cam vreo trei zile a durat aşa-zisa stare de panică, iar de atunci nicio vorbă. În schimb, şedinţele pe tema examenelor s-au transformat în lungi şi obositoare întruniri despre alt „examen” important-banchetul. Emoţiile părinţilor că odraslele lor nu vor trece examenul maturităţii au pierit subit. Au dat startul unor veritabile întreceri pentru achiziţionarea ţinutei pentru banchetul viitorilor absolvenţi, să se asigure că măcar acest „test” nu va fi picat.
Faptul că nu bac-ul este prioritatea absolută, ci mult mai apropiatul banchet de absolvire a liceului, o petrecere fiţoasă, la care nu te întreabă nimeni cu ce ai rămas de pe vremea şcolii, a devenit agasant de vizibil, în ultima perioadă.
Dacă camerele de supraveghere de la examenul de la bacalaureat vor fi şi în acest an detestate şi contestate, la banchet, în schimb, vor trebui să surprindă şi ultimul detaliu. Aşa că, protagoniştii, viitori absolvenţi de liceu sau nu, neapărat trebuie să fie şi cool, şi trendy şi “marfă” în acelaşi timp, să nu se facă de râs cu ţoalele, cu ceasul, frizura, coafura, manichiura şi maşina din care coboară pe covorul roşu. Banchetul pare a fi cireaşa de pe tort, mai mult decât toate referatele şi proiectele de până acum, pentru că nu-i uşor să aleagă localul, să stea cu grija atâtor amănunte care trebuie puse la punct, ori să colinde o mulţime de magazine de prin mall-uri în căutarea ţinutei care să eclipseze concurenţa, să întoarcă priviri cât mai multe şi să adune like-uri pe Facebook.
Primul “bac” al verii în materie de ţinute şi fiţe, va fi cu siguranţă o reuşită cu promovabilitate de sută la sută. Însă, în statisticile Ministerului nu se va consemna nimic despre banchet, ci vom regăsi „coordonatele” unei alte promoţii de absolvenţi care „pluteşte în derivă”.

Flavia Pintea

Alte articole

Leave a Comment