Ardeleni vs. olteni

Daniel Mureşan
Recent am citit un studiu despre trăsăturile genetice și comportamentul ardelenilor și oltenilor. Nu vă spun rezultatul cercetărilor, cred că îl intuiți singuri. Se comentau asiduu rezultatele, de parcă ar avea vreo relevanță în plan socio-politic. O încercare palidă de a contracara retorica naționalistă, ce prinde tot mai multe aripi pe mioriticele plaiuri. Se făceau corelații negative sau pozitive între cele două populații, mai mult în termeni biologici, fără a se stabili existența sau lipsa dinamicii socio-culturale.
Un individ sau un grup poate evolua cultural într-o perioadă de timp dacă orânduirea se implică semnificativ în actul educativ și cultural. Trăsăturile culturale nu sunt trăsături biologice. Cine crede asta are o abordare minimalistă. Evoluția culturală depinde de funcționarea unui organism biologic cu toate trăsăturile sale, dar mai ales stimulat instituțional de către stat. Biologia nu se ocupă de om în general, nu se ocupă cu cultura și economia, ci doar cu organismul uman. Astfel de greșeli au dus la ideologii rasiste, au generat holocaustul, iar efectele s-au văzut.
E valabil și reversul medaliei: omogenitatea genetică nu antrenează automat o omogenitate culturală. Putem fi sânge de daci și romani, și tot un ghiveci de comunități ajungem, după cum bate vântul. Modelarea o face statul prin politici educaționale și culturale.
Identitatea unei națuni nu trebuie clamată, ci susținută permanent prin politici serioase culturale și diseminarea ei pe plan internațional. Dacă ești mare om de știință sau cultură doar la tine acasă ești asemenea unui sportiv care se uită permanent în oglindă, dar e foarte timid să meargă la competiții. Retorica naționalistă se contracarează prin inteligență, muncă, organizare și integrare în comunitatea internațională.

Alte articole

One Thought to “Ardeleni vs. olteni”

  1. Anonim

    Societatea e dezbinata, corupta, unii sunt privilegiati. De aici dusmaniile din acest regim putrad. Eu nu o sa fiu niciodata alaturi de unu cu pensie speciala .In vechiul regim societatea era mai unita, atunci nu ne interesa ca cel de alaturi la servici e tagan sau ragatan !

Leave a Comment