Alte fragmente din haos

Daniel Săuca

Studiu național Insights PulseZ: „În perioada stării de urgență, tinerii au renunțat la distracție, și-au făcut cumpărăturile online și au devenit mai conștiincioși cu gestionarea banilor”. Bănuiesc că și-au revenit în perioada stării (stărilor) de alertă.
„UNICEF arată că, în medie, 40 la sută din copiii din statele membre ale OCDE și ale UE nu dețin competențe de bază în ceea ce privește cititul și matematica la vârsta de 15 ani. Copiii din Bulgaria, România și Chile se descurcă cel mai slab” (mediafax.ro). Imaginați-vă cum vor arăta politicienii români peste 10-15 ani. Și nu numai ei.
Roxana Rusin: „Democrațiile solide investesc în educația de bună calitate pentru că între aceste două noțiuni există o cauzalitate circulară: îți educi cetățenii bine pentru a avea un sistem politic și social funcțional, iar un sistem politic și social funcțional există atunci când cetățenii sunt educați. Nu poți să lucrezi cu sapa și să ai pretenția eficienței muncii cu tractorul. În momentul de față ne dorim școală, dar nu suntem dispuși să suportăm costurile, fie că acestea sunt materiale sau de altă natură. Pe noi nu pandemia ne-a pus pe butuci, ci tot ceea ce s-a întâmplat înainte, pas cu pas și guvern cu guvern. Pandemia a catalizat colapsul sistemului de învățământ și de aceea ne găsim într-un ocean de incertitudine când stă să sune de intrare la oră” (contributors.ro). De acord, fără alte comentarii.
De citit articolul lui Patrick André de Hillerin, „Ne-am lăsat democrația pe mâna Facebook. Campania electorală online înseamnă reintroducerea mascată a votului cenzitar”. Un fragment: „Presă, în adevăratul sens al cuvântului, nu prea mai avem. Ne luăm, așadar, informația de pe Facebook, iar lucrul acesta ne dăunează profund. Vectorii de opinie nu mai sunt validați de profesionalism și istoric, de tradiție și rigori profesionale. Ei sunt cocoțați în fruntea preferințelor publicului pe baza simpatiilor politice” (libertatea.ro). De acord, fără alte comentarii.
„Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, că România se află într-o continuă criză politică din anul 2012, iar actualul Guvern «improvizează», asemenea tuturor celorlalte care s-au succedat în ultimii opt ani” (digi24.ro). Doar o declarație electorală?

Leave a Comment