A murit presa de „linia întâi”?

Daniel Săuca

Constat, nu fără supărare, că în mai toată media (evident, și în mare parte din cea sălăjeană) se preiau fără un minim discernământ critic „știrile” furnizate în diverse laboratoare ale puterii (nu numai politice). Mass-media pare captivă definitiv propagandei, manipulării, agitației deșănțate. Ce să (mai) înțeleagă cititorii, privitorii, ascultătorii dacă jurnaliștii, editorii (mai există?) nu își pun ei măcar magica întrebare: chiar așa o fi? În continuare, în mileniul III, în anul 2019, spațiul media e burdușit de „știri” ori dintr-o singură sursă (de multe ori incertă) ori copiate fără jenă (fără menționarea sursei primare, să-i spunem așa). Continuă incredibila situație: opinia unui blogger, vlogger, om politic, postac, fals ziarist devine știre! Să ceri și punctul de vedere al celui atacat?… Manualele de jurnalism nu mai au niciun fel de importanță, nicio relevanță. Facultățile de jurnalism ar trebui să-și închidă porțile. Și cele de Litere. Și în Sălaj, din păcate, există publicații, și tipărite și on-line, în care limba română a sucombat împreună cu gazetăria. Nenorocirea e completă: în 2019, în mileniul III, apar publicații fără diacritice: ă, â, î, ț, ș! Într-un fel, nu mă mir: sunt destui elevi care scriu de mână fără diacritice! Firește, scriu așa cum o fac pe facebook-uri ori prin alte locuri de biți pline. Sub ochii și urechile noastre se „naște” o nouă limbă care, așa cum au afirmat destui deja, nu peste mult timp nu va mai avea nicio legătură cu româna (cu atât mai puțin literară). Nu vreau să văd totul în negru. Evident, sunt încă destule oaze de normalitate, atât în media cât și în mediul universitar-pedagogic. Dar, atâta vreme cât educația și cultura nu vor deveni cu adevărat priorități naționale (și nu neapărat prin alocarea a nu știu câte procente din PIB) nu am nicio speranță de mai bine. De acest dezastru, să ne înțelegem, nu e vinovată doar clasa politică. Sigur nu. Suntem vinovați toți! Dar cine își mai asumă vreo greșeală astăzi?

7 Thoughts to “A murit presa de „linia întâi”?”

 1. Anonim

  Daca avem si in Salaj pseudoziarisi cu doua clase ca trenu gen Eduard Farcas si nu ia nimeni nici o atitudine ce rost are sa ne uitam mai departe.

  1. Anonim

   In curând aici veti gasi:
   Analiza pe stirile din judetul Salaj , atacurile la persoana si ce se urmareste defapt.
   Legaturile dintre Eduard Farcas ( ziarul de salaj ) si primarul Ionel Ciunt
   Legaturile dintre Eduard Farcas si patronul de la Season Pool

 2. Anonim

  Din pacate, autoritatile stau in pozitie de drepti in fata unor amatori aroganti si semi-analfabeti, cum e exemplul de mai sus. Le rade in nas, colecteaza apeluri telefonice, face poze oricui, aduna informatii si oe urma le publica pe blogul acela dubios distorsionate, trunchiate,scoase din context. Nu e vina lor sau a celui in cauza ci a celor (mari) care continua, maochist, sa il pupe in fund. Aici s a ajuns si este pacat pentru ca inca mai avem o urma de presa buna, mai sunt inca jurnalisti dedicati si chiar talentati pe care iti face realmente placere sa i citesti! Aviz autoritatilor ca se mai masa manipulate de scursuri. Faceti ceva!!!

 3. Anonim

  Pe facebook se poate scrie fara diacritice daca nu permite telefonul. Chiar nu am inteles care-i problema!

 4. Anonim

  Nu cumva exista o Asociatie a Jurnalistilor? Aia ce pazeste?

 5. Anonim

  No hat ! Mai Sauca mai ogoaiete ca nu impresionezi.

Leave a Comment