Zalăul, un oraş mic, cu datorii mari

Municipiul Zalău se regăseşte în a doua jumătate a clasamentului oraşelor reşedinţă de judeţ, în ceea ce priveşte datoria publică, potrivit economica.net. În ultima zi a anului trecut, Zalăul avea un sold al datoriei publice de 65,13 milioane de lei, adică aproape 14,6 milioane de euro, la cursul valutar de marţi, valoare care ne plasează municipiul pe poziţia a 23-a a topului naţional.
În prezent, susţin reprezentanţii Primăriei Zalău, datoria s-a redus uşor, ajungând la 64,09 milioane de lei, echivalentul a 14,36 milioane de euro. „Această datorie este aferentă celor două contracte de împrumut intern, pentru investiţii, unul în valoare de 64,3 milioane de lei, contractat în anul 2007, şi unul în valoare de 15 milioane de lei, accesat în 2010”, ne-au transmis oficialii municipalităţii. În ceea ce priveşte sursele pentru rambursarea datoriilor, acestea sunt constituite anual din veniturile proprii ale bugetului local.
Reamintim că în urmă cu şase ani, Primăria Zalău a luat un împrumut în valoare de aproape 80 milioane de lei de la Raiffeisen Bank, pentru finanţarea unor proiecte de interes local, precum executarea de lucrări tehnico-edilitare de locuinţe, amenajarea acceselor carosabile şi pietonale, alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială, iluminat public. Împrumutul a fost format din linie de credit „bridge loan” cu plafon de 79,27 milioane de lei, pe o perioadă de trei ani, care a fost refinanţat prin emisiune de obligaţiuni pe piaţa internă de capital. În 2010, pentru rambursarea creditului, municipalitatea a emis 643.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 de lei/acţiune. Toate obligaţiunile emise, în valoare de 64,3 milioane de lei, au fost cumpărate de către Raiffeisen Bank, fondurile fiind utilizate de către administraţia locală pentru achitarea împrumutului contractat de la instituţia de credit.
Tot în 2010, municipalitatea s-a împrumutat de la CEC Bank cu 15 milioane de lei, tot pentru unele investiţii de interes local, dar şi pentru plata dobânzilor şi comisioanelor aferente emisiunii de obligaţiuni contractată pentru rambursarea creditului accesat de la Raiffeisen Bank în 2007. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 9,5 milioane de lei, a fost repartizată construcţiei halei agro-alimentare, diferenţa fiind investită în şoseaua de centură şi în reabilitarea Clubului Tineretului.
Potrivit oficialilor Primăriei, pentru finanţarea în valoare de 15 milioane de lei, rambursarea se face în rate trimestriale egale, începând cu trimestrul al patrului din 2012, până în noiembrie 2025. Pentru finanţarea de 64,3 milioane de lei, perioada de maturitate este de 20 de ani, începând cu luna septembrie 2010.
Clasamentul amintit este condus de departe de Bucureşti, care, la finele anului trecut, avea un sold al datoriei publice în valoare de 2.288 milioane de lei, bani pe care trebuie să-i returneze până în 2023, când este data scadenţei finale. Capitala este urmată de Iaşi, cu o datorie de 408,95 milioane de lei, şi de Cluj-Napoca, cu un sold al datoriei de 311,96 milioane de lei. La polul opus se află municipiile Brăila şi Miercurea Ciuc, ambele cu datorie zero, şi Călăraşi, cu doar 4,26 milioane de lei.

5 Thoughts to “Zalăul, un oraş mic, cu datorii mari”

 1. Anonim

  si investitiile unde s-au facut? unde aveau directoarea Opris si Cuibus terenuri si interese

 2. Emil

  Raspuns correct: IN LIVADA MESES

 3. Anonim

  Daca se continua actiunea //bordura// poate urcam cateva lucuri

 4. Anonim

  60 de milioane inseamna de fapt, 600 miliarde lei vechi!!!!

  sa ne spuna si noua cineva ce s.a facut cu acesti bani?

 5. Zălăuan

  Mai uşor şi cu atâtea renovări de clădiri istorice. Este vreme de renovat, pentru toate aceste clădiri.

Leave a Comment