Zalăul a primit aproape 22 milioane de euro pentru dezvoltare urbană

Cele şase municipii reşedinţă de judeţ din Regiunea Nord-Vest – Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Zalău şi Bistriţa – au la dispoziţie 183 de milioane de euro, bani puşi la bătaie prin Programul Operaţional Regional pentru dezvoltare urbană

În acest sens, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a lansat miercuri, 2 august, cinci ghiduri de finanţare, ce vizează „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, „Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din muncipiile reşedinţă de judeţ”, „Îmbunătățirea regenerarii fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România”, „Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă”, „Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă”.

Cea mai consistentă axă din REGIO 2014-2020 este Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, care vizează rezolvarea problemelor în cinci domenii de intervenţie din reşedinţe de judeţ: mobilitate urbană, reabilitarea spaţiilor degradate pentru a creşte suprafaţa de spaţiu verde în oraşe, finanţarea incluziunii sociale în zonele marginalizate şi reabilitarea infrastructurii educaţionale, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

„Modalitatea de lucru pe axa 4 este una de pionierat, introducând documente strategice, proceduri şi autorităţi care permit municipiilor din regiune prioritizarea cât mai eficientă a proiectelor urbane. Intră în vigoare un proces colaborativ şi asumat de lucru pentru municipiile eligibile pe Axa 4, acestea având posibilitatea să își stabilească domeniile pe care intenționează să le dezvolte, din cele cinci priorități de investiții aferente Axei prioritare 4, printr-un proces de negociere; per global se va păstra alocarea regională”, mai precizează sursa citată.

Municipiului Zalău îi sunt repartizaţi 21,79 milioane de euro, cea mai mică sumă din regiune. La polul opus, Cluj-Napoca, pentru care sunt disponibili peste 45 milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor ADRNV, condiţia de bază pentru acordarea finanţării o reprezintă Strategia integrată de dezvoltare urbană (SIDU), care trebuie să răspundă la cinci tipuri de provocări: economice, sociale, climatice, demografice și de mediu.

Una dintre condițiile de bază pentru finanțarea proiectelor prin intermediul Priorității de investiții 4.1 – mobilitate urbană- o constituie fundamentarea investițiilor propuse în cadrul Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) dezvoltate la nivelul municipiilor reședință de județ sau la nivelul acestora și al zonelor funcționale urbane aferente, care sunt acum documente care fundamentează şi Planurile de Urbanism General.

Planul de mobilitate urbană este instrumentul de planificare strategică teritorială prin care sunt corelate dezvoltarea teritorială a localităţilor din zona periurbană/metropolitană cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor, bunurilor şi mărfurilor.
Autoritatea Urbană va prioritiza proiecte prioritare finanțabile în cadrul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020, inclusiv lista de rezervă, grupate pe priorități de investiții, precum şi proiectele prioritare finanțabile în cadrul altor axe prioritare POR 2014-2020 sau în cadrul altor programe operaționale.

Alte articole

3 Thoughts to “Zalăul a primit aproape 22 milioane de euro pentru dezvoltare urbană”

  1. Primarul Zalaului

    Stiti ce ? cu banii astia o sa rezolve niste BORDURI si DALE dar in oras strazile din dv. Nord din Epoca de Aur tot asa ramane , Dl. Primar ! vizavi de Biserica Catolica de exemplu.

  2. Sasha

    Primaria Zalau are posibilitatea de a accesa acesti bani.Nu se afla deja in contul Primariei.

  3. Anonim

    Corect,să vedem câți bani vor fi în stare să atragă,și pe ce domenii !

Leave a Comment