Zalău: blocul în care vor sta cei mai norocoși asistați social va fi gata la vară

Blocul Astralis (denumit oficial Blocul Silvania-Astralis), aflat pe bulevardul Mihai Viteazul din Zalău, lângă Oficiul Poștal 2 Astralis, se află în plină reabilitare, acest imobil ajuns în urma degradării, o ruină, fiind transformat, printr-o decizie a municipalității, în bloc de locuințe sociale. Și nu într-un bloc reabilitat ci în unul transformat radical, de la ziduri, acoperiș, ferestre și până la instalațiile din apartamente.

Lucrările ce s-au executat până în prezent au fost recompartimentarea imobilului astfel încât, dintr-un bloc care deținea inițial 20 de apartamente, acesta devine bloc de locuințe sociale cu 16 apartamente, dintre care 13 apartamente cu o cameră și trei apartamente cu două camere, plus o cameră special destinată centralei termice. Cei care se vor muta în acest bloc vor beneficia de condiții excelente, totul fiind nou, de la pereți, tâmplărie lemn, tâmplăria ferestrelor, instalații sanitare, instalații electrice și de încălzire, fără să mai adăugăm aspectul casei scărilor și aspectul general exterior pe care acest imobil îl va avea nu peste mult timp.

Blocul Astralis a fost dat în folosință în luna august, 1983. Imobilul a fost preluat de Municipiul Zalău în baza OG nr. 30/1997 și al HCL nr. 34/1998, prin protocolul de predare/primire încheiat între Regia Autonomă de Gospodărire Municipală Zalău și Consiliul Local al Municipiului Zalău. Reprezentanții Primăriei Zalău ne-au comunicat că lucrările la acest bloc de locuințe sociale sunt în plină desfășurare, fiind finalizate în proporție de peste 65 la sută în acest moment, iar un lucru important este faptul că etapele efectuate s-au încadrat în termenul stabilit, nefiind semnalate întârzieri.

Potrivit răspunsului primit din partea municipalității au fost efectuate până după cea de-a doua decadă a lunii martie, finisajele interioare, care constau în  desființarea zidurilor interioare și a pardoselilor în scopul recompartimentării spațiilor, au fost demontate ușile și ferestrele din lemn și metal, balustradele și s-au montat ușile și ferestrele din PVC cu geam termopan. Toată tâmplăria exterioară este montată în scopul asigurării condițiilor de execuție a lucrărilor și în sezonul rece, așa cum se arată în răspunsul primit de la reprezentanții municipalității.

Au fost executate, totodată, finisajele exterioare, constând în termoizolarea fațadei de nord și o parte din fațada de vest, lucrările continuând în perioada următoare cu suprafețele rămase. În privința izolației, s-a realizat centura atic la acoperișul tip terasă, și s-a scos termo-hidroizolația veche, fiind turnată șapa de egalizare. A fost executată termo-hidroizolarea acoperișului tip terasă, fiind finalizate și compartimentările interioare. Procentual, în 25 martie, lucrările stăteau astfel: lucrări de structură – peste 80 la sută executate, lucrări construcții arhitectură – peste 60 la sută executate, izolații – peste 65 la sută executate, instalații sanitare – 50 la sută executate, instalații termice – 50 la sută și instalații electrice – 60 la sută executate.

Banii alocați inițial  lucrării s-au dovedit a fi insuficienți astfel încât, pentru restul lucrărilor a fost necesară aprobarea unui supliment. În ședința de Consiliu local de joi, consilierii zălăuani au aprobat un proiect prin care Primăria Zalău suplimentează fondurile necesare pentru finalizarea lucrării, rest de lucrare 2019, cu aproximativ 133.000 de lei (contribuția din bugetul local), în timp ce suma cea mai mare vine de la Ministerul Dezvoltării, peste 1,4 milioane de lei. Blocul urmează să fie finalizat în luna august a acestui an.

 

 

2 Thoughts to “Zalău: blocul în care vor sta cei mai norocoși asistați social va fi gata la vară”

 1. Anonim

  faceau o cladire noua, dar nu banii sunt problema !
  problema este ca in zona o sa se bage 100 de tigani, chiar langa piata agroalimentara ! zona ideala pentru tigani !
  sa vezi ce o sa se bucure vecii din zona !!!

 2. Anonim

  peste 1, 5 milioane de lei pentru a AMENAJA locuinte la ASISTATI SOCIALI !!!!
  bani munciti de noi, pentru tiganii ? o sa-i aduca pe cei mai rai si agresivi tigani din Zalau si o sa-i bage aiai !! pe cei din spate de la RAR ? sau cei din COLONIA ORTELEC ?!?!
  in maxim 1-2 luni o sa fie devastat tot blocul si s-a dus 1, 5 milioane de lei pe apa sambetei !!!
  Capalnasiu nu a stiut cu sa-i scoata din Zalau, iar Ciunt ii adduce acasa, in Zalau pe toti !!! De ce nu ii duce in Criseni, unde are ele concacul ???

Leave a Comment