Veşti proaste pentru fumători. S-au scumpit ţigările

Veşti proaste pentru fumători. Cel mai mare producător de țigarete a anunţat că prețul va crește cu 50 de bani pentru fiecare pachet începând din această săptămână.

 De ieri – 16 august, românii care fumează sunt nevoiţi să plătească mai mult cu 50 de bani pentru a achiziţiona un pachet de ţigări. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), prețul unui pachet de țigări a crescut cu 5 la sută în ultimul an, iar motivul este o directivă europeană care prevede ca prețul unui pachet de țigări să fie la un nivel similar în toată Uniunea Europeană. Se așteaptă ca și ceilalți producători locali de țigări să anunțe scumpiri. Consumul de tutun este ridicat în România, cu aproape 5 milioane de adulți fumători de produse din tutun. Prevalența fumatului în rândul bărbaților este de 37,4 la sută, comparativ cu 16,7 la sută în rândul femeilor. Aproape toți fumătorii consumă țigări fabricate şi marea majoritate fumează zilnic. Un număr semnificativ de tineri români încep consumul de tutun sub o formă sau alta, 12,2 la sută dintre băieți și 10,1 la sută dintre fetele cu vârste între 13-15 ani. Ratele fumatului diferă între diverse grupuri socio-economice și demografice. Numai în anul 2010, 42.800 de români au decedat prematur din cauza bolilor cauzate de fumat. 23,8 la sută din decesele la bărbați și 8,2 la sută decesele la femei în anul 2010 au fost cauzate de tutun.

Preţurile au crescut chiar şi cu 25 la sută

În ultima perioadă, România a suferit creșteri mari la alimente și facturi, iar ceea ce au simţit consumatorii este acum confirmat şi de date oficiale. Cel mai nou raport al INS arată că rata inflaţiei a ajuns la 5 la sută. În ultimul an, preţurile au crescut chiar şi cu 25 de procente. Energia electrică se află pe primul loc în topul scumpirilor. Alimentele s-au scumpit, de asemenea, în medie cu 4-5 la sută. Plătim mai mult pentru ulei cu 18 la sută, dar şi pentru brânzeturi şi pâine. Mărfurile nealimentare s-au scumpit şi ele cu 7 la sută.

Pentru energie electrică preţurile au crescut cu 25 de procente, pentru gaze plătim mai mult cu 20 la sută. Şi combustibilii sunt mai scumpi cu 13 la sută şi serviciile poştale cu 5 la sută. S-au ieftinit în schimb biletele de avion cu 23 la sută. Scumpirile vor continua, iar Banca Naţională a României estimează că până la sfârşitul anului, rata inflaţiei va ajunge până la 5,6 la sută. Datele INS indică faptul că preţurile de consum în luna iulie a anului în curs, comparativ cu luna iunie  au crescut cu 1 la sută. Rata inflaţiei de la începutul anului 4,4 la sută. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie a anului în curs comparativ cu luna iulie a anului trecut este 5 la sută.

Leave a Comment