Vestea despre polițele RCA la care niciun șofer nu s-a așteptat

Noua lege a Răspunderii Civile Auto (RCA), ce a intrat în vigoare în această vară cu noul tip de bonus-malus, alinierea tarifelor la cea mai bună clasă de bonus precum şi concurenţa din piaţă, toate au condus la o scădere simțitoare a tarifelor RCA pentru toate tipurile de autovehicule şi toate formele de proprietate. 
Chiar dacă ne referim la persoane fizice sau juridice, autovehicule mari sau autoturisme şi cetățeni din categorii diferite de vârstă, tarifele RCA sunt mult mai mici în în prezent faţă de acum șase luni, un an sau chiar un an şi jumătate. Practic, la ora actuală, tarifele RCA s-au redus pe clase de clienţi şi tipuri de maşini cu valori curinse între 18 la sută şi 42 la sută.

De exemplu, dacă analizăm tariful pe care îl primea o persoană juridică acum 6 luni pentru o autoutilitară de 3,5 tone din clasa de bonus B6,  prima RCA era de 498,55 lei. Acum, prima de asigurare este de 397,59 lei. Ieftinirea este de peste 20 la sută. La persoane fizice, la un calcul pentru un şofer de 45 de ani, din Ilfov cu un autoturism de 1.390 centimetri cubi, clasă bonus B10, tariful RCA acum 12 luni era de 313,69 lei. La reînnoirea poliţei în noile condiţii de piaţă, bonusul se modifică la B8, iar prima suferă o reducere de peste 19 la sută. Pentru un pensionar de 81 de ani, care avea acum şase luni clasa de bonus B8 şi conducea tot o maşină de 1.390 de centimetri cubi, prima de asigurare a fost de 155,38 lei. La reînnoirea poliţei, cu aceeaşi clasă de bonus, prima a fost de 108,54 de lei, deci cu o reducere de peste 30 la sută.

Faptul că noile normative permit alinierea, în cazul persoanelor fizice, la cea mai bună clasă de bonus este un alt motiv care a dus la reducerea primei medii a RCA. De exemplu, dacă un client avea o mașină de producție autohtonă cu bonus B8 şi îşi cumpără şi un autoturism de proveniență germană care ar trebui să intre la clasa de bonus B0, el poate opta pentrul clasa de bonus favorabilă şi încheie poliţa de asigurare ca şi cum ar avea bonus B8 la ambele maşini, prin urmare, reduce substanțial preţul primei de asigurare pentru mașina de producție germană.

 

 

2 Thoughts to “Vestea despre polițele RCA la care niciun șofer nu s-a așteptat”

  1. Anonimus

    Băi Florine, cred că ai pile căci numai în cazul tău poliţa RCA a scăzut simţitor. Si bieţii cititori o să aibă un şoc la încheierea noilor poliţe RCA.

  2. Amalia

    Eu am.platit cu 45 de lei mai putin fata de anul trecut.
    Pentru mine, se simte. Poate pentru ei cu bani nu.

Leave a Comment