Ungaria ne-a „suflat” napolitanele de sub nas: Nestlé pleacă definitiv din România

Unul dintre cele mai mari branduri la nivel mondial și cea mai mare multinațională din lume pe segment alimentar, grupul elvețian Nestlé, își închide singura fabrică din România mutându-și definitiv producția în Ungaria. Sute de angajați vor rămâne astfel fără loc de muncă peste doar câteva săptămâni. Decizia nu a fost motivată de reprezentanții firmei, însă autoritățile din Timișoara sunt șocate de această hotărâre neașteptată. Țara vecină a inaugurat recent o unitate-gigant,printr-o investiție de peste 20 de miliarde de forinți (65 milioane de euro) în Bük, districtul Kőszeg.

Nestle este unul dintre cele mai mari branduri la nivel global iar în România deţinea o fabrică în care era produs brandul românesc de napolitane „Joe”, pe lângă multe alte produse zaharoase, cafea sau cereale pentru micul dejun. Reprezentanţii Nestle susţin că au iniţiat procesul de închidere a fabricii de la Timişoara şi că negociază în prezent cu sindicatele, pentru a diminua impactul devastator ce îl vor resimți peste 400 de angajați care rămân pe drumuri. Brandul românesc Joe nu va dispărea de pe piaţă, însă producţia napolitanelor va fi mutată în Ungaria – cu alte cuvinte, mâncăm napolitane sută la sută românești, produse în străinătate. Grupul elveţian  are în total în Romania circa 900 de salariaţi, din care circa 400 la fabrica din Timişoara. Portofoliul Nestlé Romania cuprinde mai multe sortimente de cereale pentru micul dejun, batoane de cereale, băuturi calde, divizia Nestlé Professional, dulciuri, îngheţată, produse culinare, produse pentru bebeluşi şi hrană pentru animale. Printre brandurile din portofoliul companiei se numără Joe, Nescafé, Maggi şi Purina.

Nestlé este o companie multinațională din industria alimentară și una dintre cele mai importante concerne elvețiene. A fost fondată în Elveția, la Vevey, cantonul Vaud, locul unde și-a stabilit sediul. Nestlé a avut la bază asocierea a două companii: una anglo-elvețienă producătoare de lapte care a fost întemeiată în 1867 de frații George și Charles Page și „Farine Lactée Henri Nestlé” creată de Henry Nestlé în 1866. Compania Nestlé s-a dezvoltat semnificativ în perioada celor două războaie mondiale când a început să comercializeze și alte produse în afară de lapte condensat sau alimente destinate nou născuților.

În prezent, societatea este răspândită în 86 de țări și are peste 280.000 de angajați. O parte din activitatea companiei (între care și distribuția) va continua în România, cu ajutorul echipelor din sediul central din București, biroul Regional din Timișoara și echipei de vânzări active în întreaga țară. Cea mai importantă activitate însă, cea de producție, pleacă definitiv în Ungaria în primăvara acestui an.

 

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Ungaria ne-a „suflat” napolitanele de sub nas: Nestlé pleacă definitiv din România”

  1. Anonim

    Regret, dle Negoiță, dar Ungaria nu „ne-a suflat” nimic, ilustrul economist dragniot Volkov a izgonit Nestle, prin impozitul pe cifra de afaceri. Veți vedea că anul acesta vor mai pleca din România multe multinaționale, cu care se războiesc rusofilii din guvernul distrugător și trădător al României!

  2. Anonim

    Tot in Monarchie ramane.

  3. Anonim

    Sa se care si gunoaiele de la tenaris care platesc salariatii cu 300 de euro.pe.luna = Sclavie. Decat sa stea asa, in conditiile astea, sa si faca bagajul si sa se care, nu avem nevoie de asemenea nenorociti in tara. Cand vor stii sa plateasca munca asa cum se cuvine si, evident, cand si statul va sprijini sectorul privat, atunci.mai discutam. Oriccum.in.maximum.1 an raman fara forta de.munca, pleaca toti afara.

Leave a Comment