Toate societățile sunt obligate să dețină asigurare de răspundere profesională

Companiile ar putea fi obligate să încheie anual o asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolvență, potrivit Proiectului de lege privind Registrul Comerțului, aflat în dezbatere publică la Ministerul Justiției, elaborat de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). „Societățile sunt obligate să încheie anual asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolvență, dizolvare, lichidare și radiere judiciară”, se prevede la articolul 73, alin. (3), din proiectul de lege.

„Asigurarea anuala încheiată se depune la oficiul Registrului Comerțului, în vederea înregistrării”, se mai spune în document, această instituție având puterea să pronunțe dizolvarea companiilor.

Însă, în document nu se menționează și limita minimă de răspundere sau o diferențiere pe activitate, mărimea societăților sau alte criterii.

În prezent, în piață există asigurarea de răspundere profesională destinată persoanelor juridice și persoanelor fizice autorizate pentru practicarea unor profesii specifice, precum medici, avocați, notari, arhitecți și ingineri, experți contabili etc. Totodată, în proiect (la articolul 237) se mai prevede că remunerarea lichidatorului, dar și taxele, tarifele, comisioanele, taxele judiciare de timbru și altele asemenea, se decontează din asigurarea deținută de compania care intră în lichidare.

Leave a Comment