Magazin Sălăjean îşi reconfirmă statutul de lider

Peste 240 de societăţi comerciale din judeţul Sălaj au fost premiate, marţi, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Topului Firmelor, eveniment organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Sălaj şi găzduit de Primăria Zalău.
Pentru stabilirea clasamentului pe anul trecut, au fost luate în calcul 5.652 de firme care şi-au depus bilanţurile la 31 decembrie 2012. Dintre acestea, doar 1.442 de societăţi au îndeplinit criteriile de admitere în top, şi anume, au avut profit din exploatare pozitiv, o cifră de afaceri de minim 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor şi de minim 250.000 de lei în cazul celorlalte entităţi, a explicat, în cadrul festivităţii de premiere, Vasile Pădurean, preşedintele CCI Sălaj.
Nu au fost admise în clasament grupurile de interes economic, firmele care au datorii către stat mai mari decât sumele ce trebuie să le încaseze, precum şi agenţii economici pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă.
Ca şi anul trecut, Topul Firmelor 2012 a fost structurat pe şase domenii, fiecare dintre acestea împărţit pe grupe de activitate. „Magazin Sălăjean” îşi consolidează poziţia de lider al presei sălăjene, după ce societatea Simar SRL, cea ce editează acest cotidian, a ocupat, pentru al doilea an consecutiv, prima poziţie în clasamentul CCI Sălaj, la categoria „Activităţi de editare a cărţilor, ziarelor, revistelor şi alte activităţi de editare” – întreprinderi mici.

Cifra de afaceri, în creştere
Oficialul CCI Sălaj a făcut o radiografie a economiei judeţului, făcând referiri la evoluţia mai multor indicatori reprezentantivi. Potrivit sursei citate, cifra de afaceri realizată de agenţii economici din judeţ în cursul anului trecut a fost de aproape 6,2 miliarde de lei, în creştere cu 9,83 procente faţă de 2011. Cele mai importante salturi se remarcă la firmele care activează în domeniul comerţului şi al turismului, a căror cifră de afaceri a urcat cu peste 33 de procente în 2012 faţă de 2011, la cele din cercetare (+18 la sută) şi la cele din agricultură (+13 la sută). În schimb, domeniul serviciilor a avut de suferit, societăţile de profil având o cifră de afaceri cu 28 la sută mai mică decât în 2011.
În creştere a fost şi profitul din exploatare, care a ajuns în 2012 la 564 milioane de lei, cu aproape 26 la sută mai mult decât cu un an înainte. Au obţinut profituri mai bune, cei care activează în industrie (+64 la sută) şi agricultură (+52,5 la sută), ca urmare a unei mai bune gestionări a resurselor interne ale agenţilor economici. Şi la acest capitol, firmele din domeniul serviciilor au raportat profituri în scădere (-39,7 la sută).
La capitolul aspecte negative, Vasile Pădurean a amintit creşterea numărului de şomeri, diminuarea investiţiilor cu peste 43 la sută, precum şi existenţa a 217 firme cu datorii mai mari decât creanţele la stat.

Mai puţine investiţii
Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, s-a arătat îngrijorat de scăderea volumului investiţiilor, în condiţiile în care autorităţile locale au investit serios în ultimii ani în echiparea teritoriului cu infrastructura de bază – drumuri, alimentări cu apă, reţele de canalizare, şcoli ori dispensare. „În mod normal, ar trebui ca aceste investiţii să constituie suport pentru dezvoltarea economiei judeţului. Sunt tot mai multe comune are au aproape tot ce e necesar pentru ca premisele dezvoltării economice să fie respectate. Cu toate acestea, din punct de vedere al antreprenorului nu se întâmplă mare lucru. De aici, întrebarea: cât din efortul în echiparea teritoriului are influenţă în decizia antreprenorului?”
În opinia şefului administraţiei judeţene, preocuparea celor două multinaţionale din Zalău în a continua investiţiile este „un semn bun. Dacă ele o fac, înseamnă că este un loc de dezvoltare pe piaţă”.

Alte articole

7 Thoughts to “Magazin Sălăjean îşi reconfirmă statutul de lider”

 1. Anonim

  ”cea care editeaza” in loc de ”cea ce editeaza”

 2. Anonim

  Cei de la Media Grup zic ca ei sunt pe primul loc! Cine minte Media Grup sau Simar?

 3. Anonim

  Media Grup sunt la microintreprinderi. Magazin e mai sus, la INTREPRINDERI NORMALE 🙂

  1. Anonim

   Deci, in concluzie si asadar, Media Grup RULZ:):):)

 4. tati is pa primul loc!

  Atata ca nu stiu scrie un articol corect…

 5. Ingrijorator

  Pe tim de criza profunda,guvernul BOC a facut investitii mari in Salaj, acuma IOC !

 6. Rezultatul Investitiilor in Salaj

  Da,bugetarii au pierdut 25% la salar,dureros,dar foarte multi si-au gasit un loc de munca la privat, deci au castigat 100%

Leave a Comment