Soluții de avarie: sală de fitness, magazine, coafor și birouri la etajul Halei agroalimentare din Zalău

Hala agroalimentară din municipiul Zalău, mai precis întreg spațiul aflat la etaj, i-a adus la disperare pe reprezentanții Primăriei Zalău care răspund de acest segment. Cei peste 1.500 de metri pătrați de la etajul acestui complex comercial agroalimentar rămân neocupați, făcând ca etajul complexului să arate ca un loc pustiu. O jumătate de clădire în care literalmente bate vântul, un spațiu în care s-au investit milioane de euro și care acum nu pare să-i intereseze pe comercianți sau pe prestatorii de servicii.

Nici clienții nu au fost foarte interesați să viziteze aceste spații aflate la etaj, nici comercianții nu s-au înghesuit niciodată, ocolind aproape mereu acest loc. Cele câteva societăți mici care au închiriat spații la etaj au plecat pe rând, din diverse motive, la doar câteva luni de la deschiderea afacerii. Visurile administrației locale, în care aceste spații ar fi urmat să devină un adevărat furnicar, s-au pierdut în negura uitării și a timpului. Municipalitatea dorea la inaugurarea Halei (în luna mai 2015), ca în spațiile situate la etaj să funcționeze o mulțime de magazine, unități diverse, prestări servicii, toate în sprjinul clienților care vin aproape zilnic la piață.

Astfel, se dorea înființarea unui sector desfacere a produselor de panificaţie, a unui sector pentru patiserie, covrigi și langoşi. Planurile mărețe cuprindeau și un sector desfacere a produselor din carne, cu posibilitatea consumului d eproduse proaspăt preparate cum ar fi  frigărui şi mici, dar și un spațiu pentru vânzarea cărnii proaspete și a mezelurilor, o pescărie, un sector pentru  produse alimentare preambalate şi unul pentru desfacerea produselor industriale. Planul cuprindea, așa cum era și firesc, și o zonă de odihnă și recreere, cu cafenele, unități fast-food sau pentru vânzarea produselor de cofetărie.

Nimic dintre cele menționate nu a prins viață în cei peste trei ani de funcționare, fapt pentru care etajul halei este literalmente pustiu în prezent. Un fast-food care a funcţionat doar câteva luni a ales să îşi închidă porţile anul trecut din cauza vânzărilor catastrofale.

Poate că aici ar fi mai mult de discutat, știută fiind calitatea absolut dezastruoasă a produselor și a serviciilor în general, pe acest segment, în Zalău. Aceeași soartă a avut-o și pizzeria deschisă cu mari speranțe, închisă și aceasta după doar câteva luni de agonie.

Cauzele sunt – pe de o parte – tarifele care, nefiind mari, nemulţumesc, poate și comoditatea clienților care refuză să urce câteva scări (amplasate oricum în mod nefericit într-un capăt de clădire şi înghesuite astfel încât să nu atragă), slaba mediatizare din partea municipalităţii şi sărăcia generală care se găseşte, din păcate, în aproape toate sectoarele din municipiu. Concluzia este exact cea pe care o puteți vedea vizitând acest spațiu.

Ultima șansă: pedichiură, coafor, sală de fitness și magazine de cadouri

În disperare de cauză, municipalitatea a decis reducerea tarifului chiriei pentru aceste spații, acestea urmând să ajungă la jumătatea celor față practicate la parter. Ultima variantă, concretizată într-un proiect de hotărâre votat în ședința de Consiliu local de luni este, totodata, cea a schimbării destinației acestor spații precum și reducerea tarifelor de pornire la licitație pentru spații la 25 lei/mp pentru spațiile de la etaj. Tariful de pornire la licitații va fi de asemenea, eliminat, conform hotărârii de Consiliu local din ședința de luni.

Municipalitatea va schimba și destinația inițială a acestor spații, așa cum era detaliată până acum în Regulament, astfel încât la etajul Halei agroalimentare am putea avea, în viitorul apropiat, spații de birouri, coafor, salon de manichiură și pedichiură, frizerie, magazine de haine și încălțăminte, papetărie, mercerie, magazine de cadouri, salon pentru bronzat sau chiar și sală de fitness. Până la urmă, e bine și așa pentru că nimic nu poate arăta mai dezamăgitor decât aceste spații cu obloanele trase și care ne dovedesc zi de zi că toată investiția a fost făcută aproape degeaba.

Este greu de spus în acest moment dacă toate aceste măsuri vor da roade și dacă într-un final acest spațiu generos în care bate vântul, va ajunge să reprezinte un punct de atracție pentru zălăuani prin noile lor destinații și eventual, prin noile firme cărora Primăria le va închiria aceste spații la prețuri modice. Cert este că din primăvara anului 2015 spațiul de la etajul Halei s-a dovedit a fi total ineficient, iar vina nu poate fi aruncată exclusiv pe cei care au refuzat să ia în chirie spațiile ori pe clienții care au preferat alte magazine, refuzând să urce la etajul construcției ci și pe lipsa unui management intelligent, a unei gândiri și viziuni cu reale șanse de a deveni realitate și a unui interes mai ferm susținut de către cei puși să hotărască destinul municipiului. Poate că o promovare făcută în mod profesionist dar și alte metode gândite din timp și puse în aplicare în cei peste trei ani de (ne)funcționare a acestei jumătăți de complex ar fi salvat oarecum situația și ar fi făcut ca lucrurile să arate altfel în prezent.

 

 

Alte articole

One Thought to “Soluții de avarie: sală de fitness, magazine, coafor și birouri la etajul Halei agroalimentare din Zalău”

  1. Anonim

    Chiar si dintre comerciantii de la parter s-au hotarat sa plece. Noua administratoare sefa a pietei, pusa in functie (de PSD) cu salar nejustificat de mare (in jur de 6.000 lei), a inrautatit si mai mult lucrurile. A micsorat programul de functionare a pietei pe motiv ca s-ar fi redus din personalul de serviciu ( poate ca sa obtina ea salarul lor), comerciantii fiind obligati sa-si vanda marfurile intr-un timp mult mai scurt decat inainte. In plus de cand parcarea nu mai este gratuita multa lume evita zona din cauza valului de amenzi de care au avut parte, biroul de parcari unde se platesc amenzile fiind chiar in piata in unul din spatiile de la etaj.

Leave a Comment