Sistemul electronic „RO e-Factura”, în dezbatere la Zalău

Sistemul naţional privind factura electronică „RO e-Factura” a fost prezentat astăzi în Comisia de Dialog Social din cadrul Instituției Prefectului Sălaj. Comisia a fost alcătuită din sindicaliști, economiști, reprezentanții mai multor instituții din domeniul social și economic. Pentru început, participanților le-a fost prezentat sistemul „RO e-Factura”, un sistem creat în vederea punerii la dispoziția operatorilor economici a unui serviciu virtual pentru emiterea și primirea facturilor. Conform ANAF, sistemul contribuie la susținerea unui mediu fiscal eficient, transparent și echitabil și la tranziția către o metodă de lucru bazată pe instrumente digitale, nu pe hârtii, răspunzând evoluțiilor tehnologice și cerințelor mediului de afaceri. Standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește funcționarea economiilor, impactul asupra mediului și reducerea sarcinilor administrative, se mai arată în descrierea ANAF. Procedura de utilizare şi funcţionare a sistemului și documentația tehnică sunt disponibile pe secțiunile dedicate ale paginilor web ale Ministerului Finanțelor și ANAF. Serviciul poate fi accesat utilizând credențiale Spațiului Privat Virtual (SPV). Factura electronică este factura emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronică și automată de către noua aplicație. Dar, potrivit economiștilor prezenți la dezbateri, sistemul are și dezavantaje și nu a fost gândit și pentru micii antreprenori, mai ales pentru cei mai în vârstă, de la sat, pentru cei care nu au calculator în magazinul sătesc și nici conexiune la internet sau pur și simplu nu știu să folosească un asemenea sistem virtual. Mai mult, conform regulilor europene asumate, sistemul trebuia pus în practică în România abia peste câțiva ani, dar țara noastră s-a grăbit și l-a aplicat din 2024. Economistul Alexandru Tamba a fost de părere că sistemul trebuie modificat și adaptat la realitățile existente în mediul economic românesc.

4 Thoughts to “Sistemul electronic „RO e-Factura”, în dezbatere la Zalău”

  1. […] Sistemul naţional privind factura electronică „RO e-Factura” a fost prezentat astăzi în Comisia de Dialog Social din cadrul Instituției Prefectului Sălaj. Comisia a fost alcătuită din sindicaliști, economiști, reprezentanții mai multor instituții din domeniul social și economic. Pentru început, participanților le-a fost prezentat sistemul „RO e-Factura”, un sistem creat în vederea punerii la dispoziția operatorilor economici a unui serviciu virtual pentru emiterea și primirea facturilor. Conform ANAF, sistemul contribuie la susținerea unui mediu fiscal eficient, transparent și echitabil și la tranziția către o metodă de lucru bazată pe instrumente digitale,… Citeste mai mult […]

  2. Lucretia

    Tot dezbateri și “răzbăteti”! Tot nu o sa aveți bani la buget! Desfintati, instituții, agenții, ministere, direcții, reduceți nr de parlamentari și bugetari, faceți regionalizare și o sa aveți bani de o sa va enerveze! O sa puteți da și in împrumut! Pana atunci … canci, orice ați face!!!

  3. Anonim

    Trebuie să bifeze și cei din Prefectura Sj. ceva pe ziua de azi. Că la câți angajați sunt și ce salarii primesc , ar trebui să le fie jenă când spun la vecini că se duc la lucru. Chestia cu Ro e-Factura este de la început o cacealma, tot așa cum se dovedește că este sistemul de achiziții ambalaje, nu demult discutat de cei din prefectură.

Leave a Comment