Se dau bani pentru producătorii agricoli afectați de secetă

Potrivit unei informări recente a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), țara noastră a primit Decizia Comisiei Europene de aprobare a acordării ajutorului de stat pentru culturile afectate de seceta care s-a produs în martie – septembrie 2022. Această informare a ajuns acum și la Direcția Agricolă Sălaj. Potrivit prevederilor OUG nr. 50/2023, despăgubirile în cauză vor fi primite doar de către fermierii care au cultivat, în cursul anului trecut, următoarele: porumb, floarea soarelui, soia și mazăre. Totodată, o altă condiție este legată de faptul că în procesele verbale de constatare, pe care fermierii le-au primit anul trecut de la comisiile de costatare și evaluare a pagubelor, gradul de calamitate constatat în teren trebuie să fie peste 30%, el putând ajunge chiar și până la 100%.

Silviu Pop – directorul Direcției Agricole Sălaj ne-a precizat că fermierii care nu se încadrează, cumulativ, în aceste cerințe nu pot fi despăgubiți, potrivit prevederilor aflate în vigoare. Termenul de depunere a cererilor în cadrul instituției este de 20 de zile lucrătoare după data primirii Deciziei în cauză de la Comisia Europeană, mai exact până pe data de 20 iulie.

În vederea primirii banilor, fermierii se vor prezenta la Direcția Agricolă Sălaj cu următoarele documente: cartea de identitate, extras de cont (document emis de trezorerie sau bancă) necesar în vederea efectuarii plății și copia procesului verbal de constatare și evaluare a pagubelor pe care l-au primit anul trecut. Silviu Pop ne-a mai precizat faptul că aceste patru documente se introduc într-un program informatic pus la dispoziție de MADR, iar acest soft calculează cu exactitate câți bani revin fiecărui fermier în parte.

One Thought to “Se dau bani pentru producătorii agricoli afectați de secetă”

  1. […] Potrivit unei informări recente a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), țara noastră a primit Decizia Comisiei Europene de aprobare a acordării ajutorului de stat pentru culturile afectate de seceta care s-a produs în martie – septembrie 2022. Această informare a ajuns acum și la Direcția Agricolă Sălaj. Potrivit prevederilor OUG nr. 50/2023, despăgubirile în cauză vor fi primite doar de către fermierii care au cultivat, în cursul anului trecut, următoarele: porumb, floarea soarelui, soia și mazăre. Totodată, o altă condiție este legată de faptul că în procesele verbale de… Citeste mai mult […]

Leave a Comment