Schimb valutar cu formular semnat

Schimb valutar cu formular semnat

Protectia Consumatorului Salaj vine cu precizari cu privire la masurile de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, masuri care au intrat in vigoare la data de 11 aprilie. Astfel, potrivit directorului OJPC Salaj, Aurora Sabou, operatorii economici care desfasoara astfel de activitati au obligatia de a afisa la loc vizibil, atat in interiorul, cat si exteriorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si cele pentru operatiunile de cumparare de valuta. Informatiile trebuie scrise pe acelasi suport sau panou, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului.

In cazul in care se efectueaza si operatiuni de schimb pentru cecuri de calatorie sau vouchere, cursurile practicate pentru acestea vor fi afisate pe panouri diferite, separat de panoul pentru bancnote. De asemenea, panoul trebuie sa contina si informatii despre comisioanele de schimb valutar, in culoare rosie, cu aceleasi dimensiuni ca celelalte informatii.

Inaltimea minima admisa a literelor si a cifrelor pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar este de 80 de milimetri, cu litere de grosime de 10 milimetri si cu distanta intre litere de 10 milimetri. Distanta intre cuvinte trebuie sa fie de 20 milimetri. In interiorul casei de schimb valutar, inaltimea minima a literelor trebuie sa fie de 8 milimetri, grosimea – 1 milimetru, distanta intre litere de 1 milimetru si distantele intre cuvinte de 2 milimetri.

Noutatea in operatiunile de schimb valutar este adusa de faptul ca operatorii economici trebuie sa informeze consumatorul, atat verbal, cat si in scris, asupra cursului practicat, prin completarea unui formular de acceptare a tranzactiei, semnat de ambele parti, astfel incat consumatorul sa aiba posibilitatea sa faca o alegere optima. Formularul trebuie sa fie scris vizibil, lizibil, cu litere de marimea minima de 10 si va cuprinde informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, data emiterii, numele, prenumele consumatorului, seria si numarul de buletin sau CI sau pasaport al acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza sa fie incasata de consumator, comisionul practicat si semnatura operatorului si cea a consumatorului. Formularul trebuie intocmit in limba romana si engleza, in doua exemplare.

Leave a Comment