Sălajul, judeţul cu cea mai mare creştere a numărului de firme înmatriculate

Primele trei luni ale anului în curs au asigurat o gură de oxigen mediului economic sălăjean, ultimele date statistice publicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) demonstrând, de altfel, acest lucru. Exceptând capitolul radierilor, unde se înregistrează o uşoară creştere faţă de situaţia de acum un an, la rubricile suspendări, dizolvări şi insolvenţe, datele sunt îmbucurătoare.
Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie-martie 2014, numărul societăţilor comerciale care şi-au suspendat activitatea s-a redus în decursul unui an cu aproape 42 de procente, de la 129, la 75. În aceeaşi perioadă, au fost dizolvate 58 de firme, cu 27,5 la sută mai puţine decât în primul trimestru din 2013, când 80 agenţi economici s-au „evaporat”.
Cea mai importantă scădere se observă la capitolul insolvenţe. Statisticile ONRC arată că dacă în primele trei luni ale anului trecut, 109 societăţi din Sălaj au intrat în insolvenţă, în 2014 numărul agenţilor economici care au ajuns într-o astfel de situaţie s-a redus considerabil, ajungând la doar 44.
Sălăjenii par să fi prins gustul afacerilor, în condiţiile în care în doar trei luni din an, 389 de noi comercianţi au apărut pe piaţă. Este vorba despre 168 de PFA-uri, 133 de SRL-uri, 73 de întreprinderi individuale şi 15 întreprinderi familiale. În urmă cu un an fuseseră înfiinţate 312 afaceri, saltul de 24,7 la sută plasând Sălajul în fruntea clasamentului naţional, cu cea mai mare creştere a numărului de firme înmatriculate.

Leave a Comment