Sălajul, codaş la accesarea creditelor „Prima Casă”

Aproape jumătate dintre sălăjenii care au accesat credite în cadrul programului „Prima Casă” şi-au cumpărat apartamente cu trei camere.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat în judeţul Sălaj, în cadrul Programului „Prima Casă” circa 400 de garanţii pentru finanţări accesate, în valoare de aproximativ 11,2 milioane de euro. Cu circa 0,5 la sută din totalul garanţiilor asigurate la nivel naţional, Sălajul se clasează pe locul 36, prima poziţie revenindu-i Bucureştiului împreună cu judeţul Ilfov, urmat de Cluj, Constanţa şi Braşov, cu o medie de 7 procente.
Din totalul garanţiilor pentru finanţări accesate de către sălăjeni, 42 la sută reprezintă garanţiile pentru locuinţe cu trei camere, 36 la sută, garanţiile pentru locuinţe cu două camere, iar câte 9 la sută pentru garsoniere şi apartamente cu patru camere. La nivel naţional, însă, cei mai mulţi beneficiari au ales să-şi achiziţioneze un apartament cu două camere.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii FNGCIMM, un beneficiar sălăjean din cinci a achiziţionat imobile construite între anii 2008-2013.
Programul „Prima Casă” continuă în 2013, cu garanţii suplimentare de 200 milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la jumătatea acestui an. La această valoare se adaugă sumele neutilizate din plafoanele alocate în 2012, respectiv 98 milioane de euro din „Prima Casă” 4 şi aproape 99 milioane de euro din 2012. Plafonul total de garantare permite finanţatorilor, în anul acesta, acordarea de credite de circa 396 milioane de euro.
Valoarea finanţărilor acordate a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari.
„Prima Casă” se adresează persoanelor care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă şi celor care deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.
Potrivit FNGIMM, primii ani ai programului au marcat un apetit mai ridicat al beneficiarilor pentru imobilele construite înainte de anul 2008. Începând din 2011, se remarcă o creştere a achiziţiei de imobile construite după 2008, de la 27 la sută, la 34 la sută.
Aproape toate unităţile bancare din Sălaj permit accesarea de împrumuturi prin programul amintit, avansul perceput fiind de minim 5 la sută din preţul de achiziţie a locuinţei. Creditul se acordă pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de ani, iar dobânda este variabilă.
În programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016, Executivul îşi anunţa intenţia de a schimba filozofia „Prima Casă”, urmând ca actualul sistem să fie înlocuit cu un proiect denumit „Noua Casă”, care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuinţe noi.
Proiectul a fost gândit şi de Cabinetul Boc, dar a fost abandonat rapid după un avertisment al Consiliului Concurenţei.

Alte articole

Leave a Comment