Salajenii nu se inghesuie pentru banii europeni destinati pasunilor

15 mai este termenul limita pana la care persoanele fizice sau Asociatiile Crescatorilor de Bovine pot sa depuna cereri de plata pentru pasunile naturale, o subventie UE pentru curatirea si intretinerea pasunilor si islazurilor. Este vorba de o finantare pe un sector care, cel putin in Romania, ca sa nu mai vorbim de Salaj, n-a vazut niciodata bani, iar dupa cum se misca, la ora actuala treburile, s-ar putea ca nici sa nu vada bani prea multi.

UE plateste 50 de euro de hectarul de pasune, pentru regenerarea acestuia, dar pentru cele 78.000 de hectare de pajisti existente au fost depuse, pana la ora actuala, cereri doar pentru 8.960 de hectare. De vina ar fi o mica neintelegere din partea primariilor, care detin, in diferite forme de proprietate, mare parte din aceste pasuni, dar care, potrivit legislatiei, nu pot sa acceseze fondurile. De aceea, atat prefecutul de Salaj, Andrei Todea, cat si directorul Directiei Generale pentru Agricultura, Ioan Bujita, a indemnat administratiile locale care au in proprietate astfel de terenuri sa le inchirieze sau arendeze persoanelor fizice sau asociatiilor, pentru ca banii pusi in joc sa nu fie pierduti. Almas si Cuzaplac ar fi doar doua primarii care detin 3.000, respectiv 4.000 de hectare de pasune, care ar putea beneficia de o suma relativ mare pentru regenerarea suprafetei de pamant.

Dumitru Sabau, sef serviciu in cadrul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura Salaj a mentionat ca este foarte important ca aceasta cerere de subventie sa fie depusa, intr-o forma sau alta, pana la data de 15 mai, dulpa care, pana la 31 mai, se mai pot aduce modificari cererii.

Leave a Comment