Prosumatorii își cer banii pentru electricitatea livrată în rețea

Zeci de mii de prosumatori din țară se plâng de faptul că nu primesc la timp facturile lunare pentru energia consumată și cea livrată în rețea. Supărarea unora dintre aceștia este de înțeles în contextul în care, în cazul multor furnizori de energie, aceste întârzieri depășesc cu mult 12 luni, ajungând chiar și la 24 de luni. Potrivit Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, până în acest moment s-au acumulat restanțe de peste 100 de milioane de lei din cauza faptului că furnizorii nu au emis la timp facturile către prosumatori pentru electricitatea injectată în rețea. Se pare că foarte mulți prosumatorii au făcut deja mii de sesizări către ANRE, însă aceștia nu au primit decât răspunsul că lucrurile se vor rezolva, fără a primi în schimb o dată exactă la care se va debloca situația. Potrivit legii, prosumatorilor trebuie să li se plătească excesul de energie livrat în rețea în maximum 24 de luni de la data facturării.

Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România a declarat recent că „ne aflăm într-o situație absurdă care trenează de aproape doi ani și acest lucru nu mai poate continua”. Asociația a semnalat și ea acest lucru la ANRE, iar autoritatea a răspuns că a verificat furnizorii care nu respectă legea și a dat amenzi de 520.000 de lei către șase companii care nu a emis facturi către prosumatori. Cu toate acestea, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, motiv pentru care se solicită o disciplinarea fiscală a furnizorilor prin penalizarea cu 0,2% pe zi din total factură, aplicabilă celor care întârzie facturarea cu mai mult de 30 de zile din luna în care energia prosumatorilor a fost trimisă în rețea. În condițiile în care numărul prosumatorilor se află într-o continuă creștere, la finalul lunii ianuarie existând 114.109 prosumatori în România potrivit datelor comunicate de ANRE, se impune găsirea unor soluții urgente pentru remedierea acestei probleme.

One Thought to “Prosumatorii își cer banii pentru electricitatea livrată în rețea”

  1. […] 100 de milioane de lei din cauza faptului că furnizorii nu au emis la timp… Articolul Prosumatorii își cer banii pentru electricitatea livrată în rețea apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment