Primăriile trebuie să reducă arieratele cu 5 la sută

Primăriile care înregistrează arierate vor fi obligate să reducă, lunar, volumul acestora cu cel puţin 5 la sută, calculat la soldul lunii anterioare, în caz contrar direcţiile generale ale finanţelor publice urmând să sisteze alimentarea cu cote şi sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. De asemenea, ordonatorii de credite ai instituţiilor publice, de subordonare locală, finanţate integral din venituri proprii care înregistrează arierate au obligaţia să diminueze, lunar, volumul acestora cu cel puţin 3 la sută calculat la soldul lunii anterioare, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În cazul nerespectării acestei obligaţii, unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului sunt autorizate să nu opereze plăţi din conturile instituţiilor publice, de subordonare locală, finanţate integral din venituri proprii, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente acestora, respectiv pentru stingerea arieratelor. „Ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, care înregistrează arierate au obligaţia să diminueze, lunar, volumul acestora cu cel puţin 5 la sută, calculat la soldul lunii anterioare. În cazul nerespectării prevederilor alin. (13¹) şi (13²), directorii direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a municipiului Bucureşti sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în proiectul de act normativ.
În opinia primarului oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, practic, este vorba despre un viitor act normativ făcut „pe genunchi”. „Sunt foarte multe primării care ar putea fi afectate de o astfel de lege, inclusiv cele ale PSD şi PNL. Atâta timp cât primăriile nu au bani, nu le poţi obliga să plătească, pentru că nu vor avea de unde. Într-adevăr, cei rău voitori ar trebui constrânşi să plătească arieratele, şi aici mă refer la primăriile care au bani în cont, dar care refuză să-şi achite datoriile”, spune Septimiu Ţurcaş. Primarul Şimleului subliniază că, la această oră, Primăria pe care o conduce nu are arierate, ele fiind lichidate în perioada Guvernului Ungureanu. „La această oră, Şimleul nu are arierate, aşa că o astfel de lege nu ne-ar afecta. Toate arieratele oraşului au fost stinse în timpul Executivului Ungureanu”, a mai adăugat primarul Şimleului.

Leave a Comment