Plafonarea tarifelor RCA: ce prețuri vor plăti persoanele fizice și firmele

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi lista tarifelor de referinţă RCA, care vor fi plafonate timp de şase luni, dacă Guvernul adoptă o hotărâre în acest sens, potrivit Economedia.

Ministerul Finanţelor a propus vineri plafonarea tarifelor RCA timp de şase luni, pentru poliţele noi, dar şi alte modificări, precum limitarea comisioanelor brokerilor. Societăţile care depăşesc tarifele de referinţă plafonate vor primi amenzi de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Pentru un şofer mai tânăr de 30 de ani, care are o maşină cu capacitate cilindrică de 1.200 mc sau mai mică, ASF avea în august o primă brută de referinţă de 1.129 lei. Ministerul Finanţelor propune acum pentru acelaşi tip de asigurat un tarif plafonat de 1.286 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 13%.

Important de menţionat însă este pe tarifele de pe site-ul ASF sunt unele de referinţă, însă societăţile de asigurări au libertatea să practice alte preţuri, mai mari, pe baza cheltuielilor interne, cu dosarele de daune, a experienţei cu daunele, care pot fi cu peste 36% mai mari.

Noile tarife publicate de Ministerul Finanţelor cuprind însă această marjă în plus de minim 36%, notează sursa citată.

Practic acest lucru înseamnă o ieftinire a RCA-ului faţă de august, cu circa 30%, după cum au explicat specialişti din piaţă pentru Economedia.

Noile tarife maxime se vor aplica doar în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a plafonării.

• Tarifele de referinţă, februarie 2022:

• Tarifele anterioare, stabilite în august 2021:

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Plafonarea tarifelor RCA: ce prețuri vor plăti persoanele fizice și firmele”

  1. […] Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi lista tarifelor de referinţă RCA, care vor fi plafonate timp de şase luni, dacă Guvernul adoptă o hotărâre în acest sens, potrivit Economedia. Ministerul Finanţelor a propus vineri plafonarea tarifelor RCA timp de şase luni, pentru poliţele noi, dar şi alte modificări, precum limitarea comisioanelor brokerilor. Societăţile care depăşesc tarifele de referinţă plafonate vor primi amenzi de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pentru un şofer mai tânăr de 30 de ani, care are o maşină cu capacitate cilindrică de 1.200 mc…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment