Modificări în legislația privind ucenicia la locul de muncă

O Hotărâre adoptată de Executiv, miercuri, 30 august, modifică durata minimă a programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, exprimată în ore de pregătire teoretică şi practică, pe niveluri de calificare. Actul normativ reglementează punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 164/2017, prin care a fost modificată Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Aceste niveluri de calificare au fost modificate, iar acum, iar acum, ucenicia este organizată pentru nivelurile de calificare II, III și IV, astfel: 360 de ore pentru nivelul II, 720 de ore pentru nivelul III şi 1.080 de ore pentru nivelul IV.

De asemenea, se prevede că finanţarea formării prin ucenicie la locul de muncă, din fonduri europene structurale şi de investiţii, se realizează conform Ghidului solicitantului şi regulilor de eligibilitate, în vigoare la data încheierii contractului de ucenicie, cu respectarea condiţiilor finanţatorului, arată guvernul. Legea stabileşte durata contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, astfel:

12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivelII; 24 de luni, în cazul unei calificări de nivel III şi 36 de luni pentru o calificare de nivel IV. Legea mai prevede organizarea uceniciei la locul de muncă pentru nivelurile de calificare II, III și IV, stabilite conform Cadrului naţional al calificărilor şi finanţarea formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă din fonduri europene structurale şi de investiţii şi fonduri publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. De asemenea, legea mai cuprinde majorarea sumelor de bani acordate angajatorului care încheie un contract de ucenicie, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a acestuia, la 1.125 lei/lună, din bugetul asigurărilor de şomaj, în limita fondurilor alocate.

 

Alte articole

Leave a Comment