Mare atenție! Sălăjenii care nu au completat Declarația Unică vor primi decizii de impunere

ANAF a demarat procedurile pentru a trimite decizii de impunere celor care au avut venituri mai mari de 12 salarii minime brute, în 2018, şi erau obligaţi să completeze Declaraţia Unică, dar nu au făcut acest lucru.

Începând cu anul 2018, Fiscul a trecut la un sistem de autoimpunere şi a lăsat la latitudinea contribuabililor să declare veniturile obţinute din activităţi independente, dacă acestea erau mai mari decât un plafon stabilit la 12 salarii minime brute pe ţară. Contribuabilii erau obligaţi să depună Declaraţia Unică. Ulterior, ei au putut depune până la 31 iulie 2019 o rectificare, în cazul în care iniţial estimaseră că vor fi sub plafon, dar de fapt veniturile efective au depăşit plafonul, notează adevărul.ro

Acum, termenul limită pentru declararea situaţiei pentru anul 2018 a trecut, aşa că ANAF se pregăteşte să stabilescă din oficiu obligaţiile fiscale şi să trimită decizii de impunere celor care au depăşit plafonul de venituri de 12 salarii minime.

Deocamdată, Fiscul a elaborat procedura şi documentele necesare pentru stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale, precum modelul de notificare privind nedeclararea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice şi modelul formularului în care ANAF estimează baza de calcul.

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice. În 2018, salariul minim brut pe ţară era de 1.900 lei. Plafonul de 12 salarii este, aşadar, de 22.800 lei.

Alte articole

Leave a Comment