Majoritatea primăriilor sălăjene nu au majorat impozitele locale

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa care stabileşte că indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central, în contextul în care multe administraţii au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului. Cu toate acestea, în unele oraşe şi comune din judeţ, sălăjenii vor fi taxaţi mai mult decât acum un an pentru proprietăţile lor.

La Zalău, graba strică treaba

Primarii din judeţ au reacţionat diferit faţă de Hotărârea de Guvern prin care taxele şi impozitele locale au fost indexate cu 16 procente, reprezentând rata inflaţiei din ultimii trei ani. În timp ce unii au decis să menţină decizia luată la finalul anului trecut, când în consilierii locali au votat pentru păstrarea nivelului impozitelor, alţii s-au grăbit să să convoce şedinţe extraordinare pentru a majora aceste obligaţii.

Printre aceştia din urmă se numără şi aleşii municipali, care au decis ca în 2013, zălăuanii să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru impozitele pe terenurile şi clădirile deţinute. Motivele invocate de primarul Radu Căpîlnaşiu au fost necesitatea realizării proiectului de buget local şi faptul că trebuie dat startul încasărilor acestor obligaţii fiscale. Oficialul a ţinut să precizeze că deşi autorităţile locale au mână liberă să readucă impozitele la nivelul anterior majorării, acest lucru nu se va întâmpla.

Şimleul revine asupra deciziei de majorare

Şi în Şimleu Silvaniei, taxele locale au fost majorate, însă doar pentru că, la acea dată, autorităţile nu aveau altă soluţie. Ordonanţa de urgenţă emisă miercuri le dă posibilitatea consilierilor de sub Măgura să revină asupra deciziei, lucru care se va întâmpla, spune primarul Septimiu Ţurcaş, în maxim două săptămâni. “Am avut parte de o ipocrizie marca USL. După ce în decembrie au alergat toţi din USL să se alinieze politicii Guvernului, azi au absentat toţi”, a precizat edilul pe un site de socializare, după ultima şedinţa extraordinară în care s-a votat pentru creşterea impozitelor. Ţurcaş ne-a dat asigurări că nivelul taxelor va fi redus cu cele 16 procente, iar şimleuanii care au plătit deja dările aferente anului 2013 îşi vor putea recupera diferenţa: “Cei care au plătit integral impozitul datoral pe anul în curs pot depune o cerere prin care solicită rambursarea în numerar a banilor plătiţi în plus sau pot opta pentru ca diferenţa să rămână pentru debitele viitoare. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii care doar prima tranşă, aceştia vor plăti mai puţin în tranşa a doua”.

Taxe mai mari în Crişeni şi Sărmăşag

În Cehu Silvaniei, autorităţile locale au ignorat actul normativ ce stipula indexarea cu 16 procente, astfel că populaţia şi-a achitat impozitele pentru 2013 după vechea grilă. În ceea ce priveşte Jiboul, factorii de decizie de aici nu s-au grăbit să opereze vreo modificare în ceea ce priveşte impozitele locale. “Conform ordonanţei de urgenţă, avem dreptul să menţinem nivelul taxelor locale, lucru care se va şi întâmpla. Cele 16 procente pe care le puteam încasa în plus de la populaţie reprezintă o sumă neglijabilă, prin urmare bugetul oraşului nu va avea de suferit dacă nu facem majorări”, a declarat primarul din Jibou, Eugen Bălănean.

Printre sălăjenii care vor plăti impozite mai mari se numără şi locuitorii din Sărmăşag, dar şi cei din Crişeni, unde aleşii s-au conformat hotărârii Guvernului. Mai norocoşi sunt proprietarii de clădiri şi terenuri din Hida, Meseşenii de Jos şi Ileanda, consilierii din cele trei comune votând la finalul lui 2012 să nu majoreze dările.

Primăriile au primit mână liberă

Ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern prevede că pentru anul 2013, autorităţile pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, “cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

Aceste hotărâri pot fi adoptate în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată sau se restituie la cerere.

Premierul Victor Ponta a afirmat că “cei 16 la sută pe care unii primari vor să-i încaseze merg la bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Pentru că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plăti, la educaţie. E, într-adevăr, autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (…), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal, care s-a înfăptuit întotdeauna”.

În decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16 la sută ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20 la sută.

6 Thoughts to “Majoritatea primăriilor sălăjene nu au majorat impozitele locale”

  1. nae l.

    Gestul d-lui Capalnasiu are , fara indoiala, conotatii slugarnice ! Imi aduc aminte ca initial ne-a asigurat ca nu va mari taxele si impozitele cu cele 16 procente . Inflatia creste exact cu acest acest procent, pe cand pensiile se vor indexa doar cu 4 la suta ! RUSINE sa va fie hiene rosii ,sacali albastrii !!! Se vad rezultatele escrocului Felix,impreuna cu slugarnicii pupincuristi GAdea , Ciuvica etc. !!!

  2. Anonim

    udrea base blaga videanu turcescu =escroci

  3. Anonim

    Domnule primar chiar nu-ti pasa de oamenii tai?RUSINE!!!

  4. g3o

    Am verificat cat trebuie sa platesc anul acesta, iar diferenta este de 14 lei in plus fata de anul trecut, asa ca hai sa nu fim ipocriti si sa spunem ca este un efort insuportabil si ca o sa murim de foame ca s-au majorat impozitele.

  5. Anonim

    pentru unii, 14 lei sunt bani

  6. Petre

    Pentru g3o: pararea mea ca esti un nimeni daca ai doar 14 lei majorare inseamna ca ai avut 87, 5 lei impozit pana acum
    Asa ca lasa-i pe altii sa vorbeasca care sufera de la aceasta majorare nesimtita a celor care au mintit cand au primit votul tau si al altoa!

Leave a Comment