Liderul Cartel Alfa – ipoteză șocantă despre pensiile din viitor

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu a atras atenția, zilele trecute, printr-o declarație menită să-i pună pe gânduri cel puțin, pe cei care astăzi se gândesc mai puțin la anii de pensie. Deși la prima vedere, noua Lege a pensiilor aduce măriri substanțiale pentru majoritatea categoriilor de pensionari, în realitate se pare că lucrurile nu stau tocmai așa. Potrivit lui Bogdan Hossu, aproximativ 65 la sută dintre actualii salariați vor primi pensia minimă, după noua lege.

Motivul este unul simplu, spune liderul sindical la nivel național: după 30 de ani munciți, un angajat trebuie să aibă salariul de 4.600 de lei pentru a primi pensia minimă. Potrivit noii Legi, pensia minima se calculează astfel: 45 la sută din salariul minim pe economie, pentru stagiul minim de cotizare, la care se adaugă câte 1 la sută pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar fără a depăși procentul maxim de 75 la sută. Astfel, în condițiile prezente, pensia minimă este de 855 de lei.

„Practic, conform proiectului de lege, la timpul minim de contribuție de 15 ani se prevede pensia minima 45 la sută din salariul minim pe economie. Se poate ajunge, pentru fiecare an muncit în plus, la 75 la sută din salariul minim pe economie. Asta înseamna ca unui salariat care a muncit 30 de ani, i se garantează prin lege o valoare de 60 la sută din salariul minim pe economie, ca pensie minimă. Rezultă că ai nevoie de cel puțin un salariu de 4.600 de lei la 30 de ani munciți, ca să poți sa iei valoarea pensiei minime. Deci, numai de la 4.600 de lei în sus poți să iei peste pensia minimă”, a declarat Bogdan Hossu. Liderul Cartel Alfa a vorbit, de altfel, despre situația viitorilor pensionari inclusiv la Zalău, când a fost prezent în două rânduri, în lunile august și septembrie, fiind invitat de liderii sindicali ai unei multinaționale în urma problemelor salariale cu care angajații se confruntă.

Alte articole

Leave a Comment