Industria Sălajului merge cu frâna trasă

Într-o analiză comparativă a stării economice-sociale a judeţelor din Regiunea de Nord-Vest, prezentată de către oficialii Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj, în cadrul Colegiului Prefectural de vineri, 14 decembrie, Sălajul iese cu o imagine „şifonată”. Asta în condiţiile în care, în majoritatea clasamentelor întocmite, în funcţie de diferiţi indicatori, judeţul nostru apare pe locuri codaşe.
Cel mai evident decalaj între Sălaj şi judeţele vecine se înregistrează în ceea ce priveşte producţia industrială. Potrivit datelor statistice, în anul 2017, faţă de 2013, în judeţul Cluj, producţia industrială înregistra un salt de peste 78 de procente, în Maramureş, de aproape 39 la sută, în Bihor, de circa 25 la sută, Bistriţa-Năsăud se lăuda cu un plus de 11,6 la sută, Satu Mare, cu 8,2 procente, în timp ce industria Sălajului se „urnise” cu doar 2,1 procente.

Ultimul loc în ocupăm şi în topul creşterilor cifrei de afaceri totale din industrie. Astfel, în timp ce Clujul avea o majorare de 61 la sută, Maramureşul, de 36 la sută, Bihorul, de 31,5 la sută, Bistriţa-Năsăud, de 26,8 la sută, iar Satu Mare, de 23,8 la sută, Sălajul a înregistrat un plus de abia 14,1 procente.
Ceva mai bine stăm în privinţa efectivului de salariaţi, care a crescut cu 14,7 la sută, plasându-ne, astfel, pe poziţia a treia în rândul celor şase judeţe din regiune. Campion este, şi de această dată, Clujul, cu 21,7 la sută, secondat de Bistriţa-Năsăud, cu 18 procente. Clasamentul este completat de judeţele Bihor, unde numărul salariaţilor a urcat cu 12,3 la sută, Maramureşul, cu 12,2 la sută şi Satu Mare, cu 9,2 la sută.

În ceea ce priveşte câştigurile salariale medii brute şi nete, acestea au înregistrat creşter în toate judeţele din nord-vest. Fruntaşi sunt maramureşenii, ale căror lefuri s-au majorat cu 63,8, respectiv 61,9 procente, iar codaşi, sătmărenii, cu 52,5, respectiv 51 la sută. Pentru sălăjeni, în cei patru ani, câştigul salarial mediu brut a crescut cu 57 procente, iar cel mediu net, cu 55,1 la sută. Cu toate acestea, salariul mediu net din Sălaj, în 2017, a fost cu 19,1 la sută sub nivelul indicatorului naţional.

2 Thoughts to “Industria Sălajului merge cu frâna trasă”

  1. Anonim

    PSD are grija de tara ,ne mareste salariile,pensiile.Sa plece toate fabricile de sclavie din tara si va fi bine.

  2. Anonim

    IATA rezultatele loviturii de stat din 89. Ruina, ruina …

Leave a Comment