În Sălaj încă se mai încalcă drepturile de muncă ale salariaților

Cel mai recent sondaj derulat de eJobs România pe un eșantion de 1642 de angajați, scoate la iveală faptul că unul din doi angajați se confruntă cu încălcarea drepturilor la locul de muncă. Studiul a scos la iveală faptul că unui procent de 86% dintre angajați le-au fost încălcate drepturile cel puțin o dată.

În județul Sălaj situația nu este atât de rea. Potrivit datelor furnizate de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, anual se primesc în medie 150-160 de petiții care conțin nemulțumirile angajaților. Cele mai frecvente plângeri vizează de regulă: neplata concediului de odihnă neefectuat la încetarea contractului de muncă, neplata drepturilor salariale la timp sau chiar deloc în cazul încetării raportului de muncă, neacordarea concediului de odihnă, munca suplimentară neevidențiată și neplătită, munca depusă în timpul repausului săptămânal fără acordarea repausului pentru zilele de sâmbătă și duminică, munca în sărbători legale fără acordarea liberului corespunzător în termen de 30 de zile sau fără plata acelei zile cu spor de cel puțin 100%.

De la începutul acestui an și până în prezent au fost înregistrate 56 de petiții la ITM Sălaj, care vizează încălcarea drepturilor pe care salariații le dețin. Inspectorul-șef ing. Luminița Nemeș a declarat că numărul petițiilor se poate suplimenta chiar și în urma acțiunilor de control din teren, pornind de la documentația pusă la dispoziție de către angajator. Frecvent au fost identificate, în urma controalelor efectuate de către inspectorii din cadrul ITM Sălaj, state de plată nesemnate de către salariați, iar pentru cei plecați deseori se găsesc zile de concediu neplătite. O altă problemă identificată destul de des în timpul controalelor efectuate este faptul că la plecarea salariatului acestuia nu i se eliberează o adeverință de angajat și extrasul REVISAL care reprezintă de fapt dovada calității de angajat în compania respectivă, ținând cont că în prezent nu mai există în vigoare cărțile de muncă în format tipărit.

Întrebată cu privire la evoluția la nivel de județ a neconformităților identificate de instituție cu privire la încălcarea drepturilor angajaților de către angajatori, Luminița Nemeș a declarat: „nu pot să spun că acest număr se află în creștere, dar în general angajatorii la care le sunt dispuse măsuri și termene de intrare în legalitate se conformează, dar există desigur un procent de 5-10% care aleg în continuare să lucreze la fel, considerând că pot ignora angajatul și dispozițiile aflate în vigoare”.

Acest lucru se pare că se întâmplă atât din cauză că angajații nu se informează în legătură cu drepturile lor dar și din cauză că aceștia se tem că dacă vor depune sesizări sau petiții își pot pierde locurile de muncă. Luminița Nemeș spune că angajații trebuie să-și cunoască drepturile și că este important să cunoască faptul că astfel de petiții se pot depune la sediul ITM Sălaj atât nominal dar și cu caracter anonim. Indiferent de opțiunea aleasă de angajat, reprezentanții instituției respectă confidențialitatea datelor furnizate în conformitate cu Legea 108/1999. În opinia inspectorul-șef al ITM Sălaj fiecare cetățean român are dreptul neîngrădit la muncă și libertatea de a-și alege locul și compania unde dorește să lucreze. Pe lângă acest drept fundamental stipulat  în Constituția României, angajatul mai are și alte drepturi reglementate de Codul Muncii dar și de alte legi și/sau hotărâri legislative adiacente referitoare la muncă. Luminița Nemeș este de părere că într-o societate modernă și europeană este extrem de important ca angajații să se informeze și să-și cunoască drepturile descurajând astfel, prin orice mijloace legale de care dispun, practicile greșite și/sau rău intenționate ale angajatorilor.

One Thought to “În Sălaj încă se mai încalcă drepturile de muncă ale salariaților”

  1. […] Cel mai recent sondaj derulat de eJobs România pe un eșantion de 1642 de angajați, scoate la iveală faptul că unul din doi angajați se confruntă cu încălcarea drepturilor la locul de muncă. Studiul a scos la iveală faptul că unui procent de 86% dintre angajați le-au fost încălcate drepturile cel puțin o dată. În județul Sălaj situația nu este atât de rea. Potrivit datelor furnizate de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, anual se primesc în medie 150-160 de petiții care conțin nemulțumirile angajaților. Cele mai frecvente plângeri vizează… Citeste mai mult […]

Leave a Comment