În Sălaj funcționează două puncte gastronomice locale

A apărut un nou tip de afacere în HoReCa: punctual gastronomic local. Persoanele fizice sau juridice pot prepara și servi, în localul propriu, produse culinare și băuturi, după rețetele specifice zonei. Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj, la nivel de județ, avem doar două puncte gastronomice locale înregistrate și funcționale. Este vorba de Fărcaș N. Adrian PFA (Panic, comuna Hereclean nr. 34) și Fermele Ecologice Silvania Cooperativa Agricolă (Crișeni nr. 166/A).

Produsele alimentare pot proveni din producția proprie dar și de la producători, pescari, vânători și culegători din apropierea punctului gastronomic local. Prin acest nou concept se are în vedere dezvoltarea turismului rural, pornind de la bazele gastronomice locale și conceptul „de la fermă la consumator”. Pe scurt, în acest mod se dezvoltă un lanț alimentar mai scurt și mai sănătos, prin promovarea și vânzarea produselor alimentare direct din exploatația agricolă, în special din gospodăria țărănească. Se mizează totodată și pe faptul că astfel se va genera și un model de socializare în jurul actului gastronomic tradițional, fenomen aflat în plină creștere la nivel european. Totodată, aceste tipuri de turism creează noi locuri de muncă, protejează şi sporesc cultura locală și tradițiile, dezvoltând astfel o cerere de servicii de bază în zona rurală. Desigur, există și o serie de probleme legate de această afacere. Am stat de vorbă cu cei care activează în acest domeniu la nivel de județ. Lucrurile sunt mai complicate decât credem. Pe de o parte, condițiile legale sunt mult prea restrictive. Nu poți așeza mai mult de 12 persoane la masă.  Proprietarii acestor puncte gastronomic spun că ar fi benefic ca legea să fie schimbată, astfel încât să permită ca unitate de măsură maximă capacitatea unui autocar plin cu vizitatori. O altă problemă este legată de faptul că nu nu este rentabil să sacrifici un animal doar pentru a oferi câteva porții ocazionale de mâncare celor care le trec pragul. Prin urmare, ar trebui permisă și cumpărarea unor ingrediente, din magazinele locale sau chiar din supermarket, necesare pentru realizarea rețetelor tradiționale. Dacă lucrurile nu se schimbă rapid, managerii unor astfel de puncte gastronomice spun că în meniul zilnic va exista doar o gamă redusă de preparate tradiționale locale, care pot fi realizate de proprietar și membrii familiei acesteia. Cadrul legislativ care permite înființarea punctelor gastronomice locale mai are și alte constrângeri și limitări. Acesta ar putea fi motivul pentru care destul de puțini localnici se încumetă să se înscrie în aventura antreprenorială rurală.

E păcat că nu reușim să promovăm și să valorizăm mai mult meleagurile sălăjene, cu bucatele, obiceiurile și tradițiile specifice. Poate că autoritățile locale ar trebui să se aplece mai mult asupra problemelor acestor puncte gastronomice locale, să le treacă în revistă și să găsească împreună soluții concrete. Poate s-ar putea depune și o fundamentare legislativă, cu schimbările care ar fi benefice pentru comunitate, turismul rural și de ce nu pentru cei care caută locurile de poveste cu arome de bucate preparate cu cele mai sănătoase și proaspete ingrediente. Dacă există viziune, deschidere și suficientă voință, orice se poate!

4 Thoughts to “În Sălaj funcționează două puncte gastronomice locale”

  1. […] A apărut un nou tip de afacere în HoReCa: punctual gastronomic local. Persoanele fizice sau juridice pot prepara și servi, în localul propriu, produse culinare și băuturi, după rețetele specifice zonei. Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj, la nivel de județ, avem doar două puncte gastronomice locale înregistrate și funcționale. Este vorba de Fărcaș N. Adrian PFA (Panic, comuna Hereclean nr. 34) și Fermele Ecologice Silvania Cooperativa Agricolă (Crișeni nr. 166/A). Produsele alimentare pot proveni din producția proprie dar și de la producători, pescari,… Citeste mai mult […]

  2. symy pescarul

    Si palinca este ”’traditional ardeleneasca”’:)))))avem producatori SUTE DE PRODUCATORI!!!!Hai noroc…ca avem ce produce:))))

  3. Transilvan

    Pescarule, ai un mega-like de la mine!

Leave a Comment