În noua schemă de minimis, firmele vor veni cu bani de acasă

Ministerul Finanţelor Publice va schimba Schema de minimis privind finanţarea nerambursabilă acordată întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM). Un proiect în acest sens urmează să fie lansat, în curând, în dezbatere publică. Schema a fost oprită după ce înscrierile solicitanţilor s-au dovedit o operaţiune cu mari probleme şi a dat loc la mari suspiciuni de favorizare a unor firme anume.
Acum, printre principalele noutăţi se numără introducerea unei contribuţii a beneficiarului de 10 la sută şi reducerea ajutorului de minimis de la 200.000 la 100.000 de euro. De asemenea, ajutoarele acordate IMM-urilor nu vor mai fi în valoare de 200.000 de euro, ci numai de 100.000 de euro, însă bugetul total alocat programului va rămâne de 500 de milioane de lei (aproximativ 125 de milioane de euro).
Înscrierea în Schema de minimis se va face tot online, dar procedura va fi deschisă timp de zece zile, iar departajarea se va face în funcţie de un anumit punctaj, de minim 60 de puncte din 100, şi vor fi luate în considerare domeniul de activitate al IMM, categoria IMM, mediul din care provine (urban/rural) şi numărul de locuri de muncă nou create. Domeniile de activitate pentru care vor fi acordate punctaje mai mari vor fi producţia, serviciile, cercetarea şi sănătatea. Și nu mai merge pe principiul “primiul venit, primul servit”.
În plus, firmele care sunt declarate eligibile nu vor mai trimite documentaţia la registratura Ministerului Finanţelor, ci la oficiile teritoriale pentru IMM, care se vor ocupa de verificarea actelor în termen de 60 de zile.

Alte articole

Leave a Comment