Guvernul propune reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%

Industria HoReCa a fost şi continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei româneşti, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spaţii deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puţinele căi prin care cererea se întâlneşte cu oferta pe piaţa serviciilor de alimentaţie publică. În aceste condiţii, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supravieţuirii sectorului HoReCa, subliniază deputatul Marilen Pirtea printr-un comunicat de presă.

Deputatul liberal Marilen Pirtea, cu referire la oportunităţile decizionale de intervenţie în perioada pandemiei, declară: „La finalul anului trecut, acum câteva săptămâni, în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Consiliul Judeţean Timiş, prilejuite de invitaţia lansată de ministrul Finanţelor publice de atunci, actualul Prim-ministru, domnul Florin Cîţu, reprezentanţii domeniului HoReCa au accentuat nevoia de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor semnificative din acest sector, provocate de pandemie. Atunci s-a detaşat concluzia unei necesare ajustări a TVA pentru industria alimentară cu livrare, de la 9% la 5%”.

El conchide: „Trebuie să menţionăm că, în momentul de faţă, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în preţurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicaţiilor (de tip Glovo, Tazz, FoodPanda etc), TVA este 9%. O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele şi aplicaţiile de livrare a preparatelor alimentare să depăşească această perioadă dificilă şi va proteja şi interesele consumatorilor, care vor beneficia de preţuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a preţurilor la produsele restaurantelor”.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment