Fiscul sălăjean a început operațiunea de restituire a taxelor auto. Vezi când ți se dau banii înapoi

Aproape 17.000 de cereri, mai precis 16.985, au fost depuse de sălăjeni la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj pentru recuperarea taxelor de înmatriculare a maşinilor, fac cunoscut reprezentanții Fiscului. Acesta este, practic, numărul total de cereri de restituire depuse la Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice până în 31 august, adică până în ultima zi permisă de lege pentru această operaţiune. Suma totală solicitată de sălăjeni este de circa 50,9 milioane de lei. Din cele declarate de finanţişti, plăţile se fac, în general, în două runde, beneficiarul primind prima dată taxa efectivă şi apoi dobânzile aferente. Însă nu înainte ca fiecare beneficiar – persoană fizică sau juridică – să fie verificat dacă nu cumva are datorii la stat, acestea scăzându-i-se din ceea ce are de primit acum înapoi.

 

A început returnarea banilor pentru timbrul de mediu

Restituirile taxei auto pentru timbrul de mediu au început, în Sălaj, din 1 septembrie 2018.

Toate persoanele care au achitat taxele speciale pentru autoturisme și autovehicule, dar care nu au beneficiat de restituirea acesteia până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, au putut solicita restituirea acestor taxe către ANAF.

Pe lângă restituirea taxelor auto, statul va trebui să achite şi dobânzile datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii taxei auto 2018.

Cererea de restituire pentru taxa auto se soluționează prin decizie emisă de către ANAF, iar restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise tot de ANAF, după cum urmează:

  • pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, restituirile se fac în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018.
  • pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, restituirile se fac în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

 

Cum se face restituirea banilor

Restituirea banilor pentru timbrul de mediu se va face în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire.

În caz de nemulţumire, contribuabilii pot face contestație, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei. ANAF este obligată să soluționeze contestația în termenul legal. Deciziile emise în soluționarea contestațiilor pot fi contestate la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă.

 

Mai pot recupera banii?

Cererea de restituire a putut fi depusă până pe 31 august 2018, această cerere fiind unicul document necesar pentru recuperarea taxei auto. Din păcate, dacă cererea nu a fost depusă până pe 31 august 2018 inclusiv, banii nu se mai pot recupera.

Leave a Comment