Firmele care nu-și schimbă vechile case de marcat în timp util vor scăpa prima oară cu avertisment

 

Companiile care vor depăși termenele finale pentru înlocuirea caselor de marcat cu jurnal tipărit cu aparate cu jurnal electronic vor scăpa prima oară cu avertisment, conform unui proiect de act normativ al Ministerului Finanțelor. Mai exact, nerespectarea termenelor de 1 septembrie 2018, pentru firmele mari și medii, și 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici, va fi acoperită de legislația prevenirii.

Cei de la Finanțe propun Guvernului să adauge pe lista amenzilor iertate la prima abatere, în baza Legii prevenirii, nerespectarea termenelor finale de a începe folosirea noilor case de marcat, cele cu jurnal electronic. Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre a Guvernului lansat în dezbatere publică și care, pentru a se aplica, are nevoie doar de aprobarea Executivului.

Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, în timp ce companiile mici ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la data de 1 august 2018. Totuși, amenzile pentru neînlocuirea caselor de marcat se vor putea aplica abia de la 1 septembrie 2018, pentru firmele mari și mijlocii, și de la 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici. Așa prevede acum legislația caselor de marcat.

Practic, 1 septembrie 2018 este termenul final de conformare pentru firmele mari și medii, în timp ce 1 noiembrie 2018 este termenul final de conformare pentru firmele mici. Totuși, din moment ce până la jumătatea lunii august 2018 s-au instalat abia 29.000 de aparate de marcat cu jurnal electronic, dintr-un total estimat de 800.000, autoritățile vor să mai păsuiască firmele prin acordarea de avertismente.

Asta implică modificarea listei amenzilor contravenționale acoperite de Legea prevenirii, prin HG, pentru a include nedotarea în termen util cu noile case de marcat. Din moment ce 1 septembrie 2018 este chiar sâmbătă, sunt șanse mari ca proiectul de HG să fie aprobat de Executiv în aceste zile, pentru a se aplica înainte de intrarea în prima lună a toamnei.

„Se impune introducerea contravențiilor referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (…), sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017, în vederea asigurării unei abordări de tip preventiv, stimulativ şi nu de sancţionare imediată, la prima abatere, a operatorului economic”, scrie în nota de fundamentare a proiectului publicat de minister.

Leave a Comment