Firmele care domină economia județelor: Silcotub este lider în Sălaj

Cele mai multe firme care domină economia judeţelor în prezent sunt controlate de investitori străini. Astfel, sunt 33 de societăţi străine din 41 societăți-lider în jdețe, așa cum reiese din datele pe care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului le-a comunicat pentru Economica.net. Majoritatea firmelor care au cele mai mari afaceri din judeţele în care sunt înregistrate, au încheiat anul 2017 cu afaceri nete de peste 1 miliard de lei: 27 de firme din 41, potrivit datelor ONRC şi a bilanţurilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Liderii din 11 judeţe au realizat în 2017 profituri nete cu cel puţin 20 la sută mai mari decât în 2016, reiese din datele ONRC şi de pe Ministerul de Finanţe, comparate de Economica.net. Din această listă a firmelor cu profit mai mare în 2017 față de anul precedent nu se regăsește Sălajul. În ceea ce privește situația din județul nostru, pe acest segment, societatea Silcotub, controlată de Tenaris, multinaţională cu sediul la Luxemburg, are cea mai bănoasă afacere din județ.

Producătorul de ţevi din oţel fără sudură Silcotub este liderul afacerilor din Sălaj, așa cum arată datele ONRC.
Silcotub este subsidiara din România a companiei multinaţionale Tenaris, cel mai mare producător de ţevi din lume la ora actuală. Silcotub a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri netă de 1,78 miliarde lei, cu peste 44 la sută mai mare decât în 2016. Profitul net al producătorului de ţevi a coborât la 84,92 milioane lei, de la peste 134 milioane în 2016, arată bilanţurile de pe site-ul Finațelor.

Tenaris este controlată de compania italiano-argentiniană Techint. Peste 1.700 de angajaţi au lucrat, în 2017, în cadrul firmei din Sălaj, însă firma s-a confruntat în acest an cu ample acțiuni de protest din partea angajaților, în principal din cauza salariilor mici din producție. Patronii erau somați de muncitori să recunoască condițiile grele existente în metalurgie și să ofere o salarizare corectă, precum și posibilitatea unui dialog social corect, conferit de o lege ce trebuie, în opinia muncitorilor, modificată.

În ceea ce privește județele vecine, compania americană Eaton are cea mai bănoasă afacere din Maramureş. Eaton Electro Productie SRL este liderul economiei din Maramureş. Eaton Electro Productie este parte a concernului american Eaton, unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune şi de soluţii de automatizare. Fabrica din judeţul Maramureş a americanilor de la Eaton a rulat afaceri nete de peste 1 miliard de lei în 2017, cu 8 la sută mai mari decât în 2016. Profitul net al firmei a scăzut cu 7,7 la sută, până la 45,35 milioane lei în 2017. Peste 2.100 de salariaţi au lucrat la fabrica Eaton din Maramureş în 2017, arată bilanţurile Finanțelor.

Holdingul elveţian Autonet Group are cea mai prosperă afacere din Satu Mare. Comerciantul de piese auto Autonet Import este liderul afacerilor din Satu Mare, a comunicat ONRC pentru Economica.net. Autonet Import SRL, deţinută de Autonet Group Holding din Elveţia, a terminat anul 2017 cu afaceri nete de 1,26 miliarde lei, cu circa 8 la sută mai mari decât în 2017. Profitul net al firmei a depăşit 50,81 milioane lei şi este cu peste 16 la sută mai mare decât în 2016, arată bilanţurile de pe mfinante, comparate de Economica.net. În medie, peste 1.300 salariaţi au lucrat în cadrul firmei în 2017. Grupul petrolier ungar MOL controlează cea mai bănoasă afacere din judeţul Cluj. Liderul afacerilor din Cluj este firma Mol Romania Petroleum Products SRL, arată datele primite de Economica.net de la ONRC. Firma Mol Romania Petroleum Products SRL, o subsidiară a MOL Group, prin care este operat lanţul de benzinării MOL, a avut în 2017 afaceri nete de 5,46 miliarde lei, cu 15,5 la sută mai mari decât în 2016. Societatea a încheiat 2017 cu profit net de aproape 183,3 milioane lei, cu 19,75 la sută mai mare decât în 2016. Firma subsidiară clujeană a avut, în medie, sub 230 de salariaţi în 2017.

 

 

 

 

 

One Thought to “Firmele care domină economia județelor: Silcotub este lider în Sălaj”

  1. anonim

    INTALNIRILE intre reprezentantii patronatului care au avut loc in Z ALAU poate vor avea ca rezultat si implicarea autoritatilor locale si mai ales centrale, in schimbarea viziunii asupra salajului. Sa speram ca viitorul salajului va fi mai bun si ca noi pensionarii o sa putem beneficia de progres si in urbea noastra.

Leave a Comment