Evidenţa Persoanelor îşi cumpără maşină prin „Rabla”

Reprezentanţii Direcţiei Judeţenă de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Sălaj vor să-şi înnoiască parcul auto prin intermediul Programului „Rabla 2014”. În acest sens, aceştia propun spre aprobare consilierilor judeţeni casarea unui autoturism Daewoo Leganza, fabricat în 2002. Mijlocul de transport are un consum ridicat de combustibil (11 litri/100 km în timpul verii şi 12 litri/100 km iarna) şi unele componente ale sale se află într-o avansată stare de uzură fizică, caroseria fiind perforată în cel puţin două locuri. Achiziţia unei maşini noi pentru DJEP Sălaj este necesară în condiţiile în care „instituţia efectuează săptămânal, în medie, trei deplasări în teren pe teritoriul judeţului şi minim două deplasări anuale la Bucureşti, pentru aprovizionare cu imprimante specifice”.
În cazul în care Administraţia Fondului de Mediu va accepta dosarul de aplicare în program depus de către Direcţia Judeţeană, instituţia va beneficia de un voucher de 6.500 de lei, a cărui valoare va fi scăzută din preţul de achiziţie al noii maşini. În ceea ce priveşte diferenţa până la valoarea de achiziţie a noului autoturism, aceasta va fi asigurată din bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al DJEP Sălaj, pe anul 2014. Este vorba despre 70.000 de lei, sumă al cărei transfer va fi supus aprobării aleşilor judeţeni în şedinţa de miercuri. În ceea ce priveşte marca şi modelul autoturismului, acestea vor fi stabilite după şedinţa de miercuri, dacă hotărârile vor fi aprobate de către consilierii judeţeni.
Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, acestea, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, pot să achiziţioneze autoturisme care au o capacitate cilindrică de cel mult 1.600 cmc şi al căror preţ nu depăşeşte contravaloarea în lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.
DJEP Sălaj nu este singura instituţie din subordinea CJ Sălaj care apelează la Programul „Rabla” pentru a-şi înnoi parcul auto. Anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a achiziţionat un Volkswagen Golf Trendline TDI, pentru care a plătit 74.000 de lei, iar Consiliul Judeţean a devenit proprietarul unei maşini Skoda Octavia, în valoare de peste 80.000 de lei, pe care o foloseşte, cu precădere, secretarul judeţului, Cosmin Vlaicu.
De facilităţile oferite de programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional au mai beneficiat, în anii anteriori, şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, respectiv Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, şi acestea subordonate administraţiei judeţene.

Leave a Comment