Economia judeţului, dezvoltată prin turism şi agricultură

Prefectul judeţului, Filonaş Chiş, a iniţiat vineri o întâlnire de lucru având ca scop stabilirea principalelor priorităţi şi obiective privind dezvoltarea economică a judeţului. Întâlnirea a vizat îmbunătăţirea colaborării între administraţia publică locală şi reprezentanţii mediului de afaceri, dorindu-se ca aceste şedinte să se desfăşoare regulat, pe domenii de activitate.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Sălaj, la şedinţă au fost invitaţi să participe preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, primarul municipului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Pădureanu, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor deconcentrate cu responsabilităţi în domeniul economic.
În acest context, prefectul judeţului a declarat că există câteva obiective prioritare care ar putea susţine dezvoltarea economică a judeţului nostru. „Mă refer, în mod special, la autostrada Transilvania, drumul naţional DN1 H, centura Zalăului, sectorul agricol dar şi în ceea ce priveşte turismul balnear, în mod deosebit staţiunile Bizuşa şi Boghiş”, a declarat Filonaş Chiş.
Prefectul a extins aceste obiective către spaţiul extern, către posibilitatea creării unei colaborări în domeniul economic cu ambasada Israelului în România. „Colaborarea vizează realizarea unor obiective prioritare pentru judeţul nostru în infrastructură, agricultură, turism, dar şi în alte domenii. Demersurile pentru materializarea unor proiecte concrete se vor întreprinde prin discuţii ale conducerii judeţului cu ambasadorul Israelului, în perioada imediat următoare”, a spus Chiş.
În urma discuţiilor purtate s-au desprins o serie de solicitări venite din partea mediului de afaceri pentru accelerarea devoltării economice a judeţului. Printre acestea se numără: îmbunătăţirea infrastructurii, crearea unei concordanţe între proiecte, adaptarea sistemului educaţional la nevoile pieţei, acordarea de beneficii pentru cei care plătesc anticipat taxele şi impozitele către stat, crearea de parteneriate publice private, susţinerea asocierilor dintre fermieri şi producători, informarea agenţilor economici cu privire la proiectele de dezvoltare ale administraţiei publice locale, stimularea activităţii de export desfăşurată de către companiile locale şi valorificarea resurselor minerale.
În cadrul acestei întâlniri, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a făcut o serie de precizări cu privire la noua perioadă de programare a fondurilor europene care se vor axa în special pe resursa umană şi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă.
Tot în acest cadru, primarul municipiului a punctat priorităţile strategice pentru Zalău: crearea de noi locuri de muncă, realizarea şoselei de centură a municipiului dar şi realizarea unui parc industrial.

Alte articole

Leave a Comment