Dobânda la creditele în lei urmează să scadă în următoarea lună

Creşterea lichidităţilor din piaţa bancară a condus la reducerea dobânzilor din piaţa monetară, indici folosiţi de bancheri pentru calculul dobânzilor la creditele în lei.

Indicele Robor la o lună a coborât până la valoarea de 5.33%, în timp ce Robor la 3 luni, folosit de bănci pentru a calcula dobânda la credite Prima Casă în lei, şi nu numai, a ajuns la 5.37%, de la 6.05% la finalul lunii decembrie, atunci când a fost actualizată ultima dată dobânda pentru majoritatea creditelor de acest tip.
Reducerea indicilor Robor reprezintă o veste bună pentru clienţii care au credite în moneda naţională. În următoarea lună, pentru majoritatea împrumuturilor cu dobândă variabilă indexate în funcţie de evoluţia indicilor Robor, dobânda urmează să scadă cu peste jumătate de procent, sau mai mult, dacă tendinţa de scădere a dobânzilor din piaţa monetară continuă.
Majoritatea împrumuturilor acordate în moneda naţională sunt reprezentate de credite de nevoi personale pentru consum, în cazul celor ipotecare, românii apelează în continuare la varianta în euro, care este mai ieftină, datorită valorii scăzute a indicilor Euribor. Astfel că doar o mică parte dintre români vor beneficia de această scădere.
Cei care au credite în euro s-au bucurat în cursul anului trecut de reducerea dobânzilor Euribor, cu peste un procent, până la valori minime istorice.
Pentru românii care au credite ipotecare în lei, o reducere de 0.5 procente a dobânzii la un credit de 200.000 lei pe 30 de ani reprezintă o scădere a ratei lunare aproximativ 80 de lei, iar dacă dobânda scade cu un procent, economia trece de 150 lei.
© www.moneycenter.ro

Alte articole

Leave a Comment