Daniel Șologon, CEO CEMACON: ”Suntem un producător responsabil, atent la mediul înconjurător, apropiat de comunitatea locală”

 Planurile de viitor ale CEMACON, dar și investițiile pe care compania le-a făcut în ultima vreme în Zalău au atras atenția cititorilor noștri, așa că vă propunem o discuție mai detaliată cu domnul Daniel Șologon, CEO CEMACON.

 Vă reamintim că în urmă cu o lună, CEMACON a pus în funcțiune la fabrica sa din Zalău o instalație industrială pentru dezodorizarea aerului viciat și limitarea emisiilor olfactive. Instalația montată de CEMACON este prima de acest gen realizată la nivel industrial din România și reprezintă o măsură proactivă prin care CEMACON își dorește să asigure o mai bună calitate a vieții cetățenilor din Zalău.

Domnule Daniel Șologon, din câte știm, CEMACON respectă deja toate cerințele de mediu, de la nivel național și european. Ce v-a determinat să investiți într-un astfel de filtru?

Da, suntem un producător responsabil, atent la mediul înconjurător, apropiat de comunitatea locală și hotărât să se dezvolte pariind pe conceptul de ”împreună”, fie că vorbim de comunitatea de distribuitori, dezvoltatori, constructori și arhitecti din România sau pur și simplu de comunitatea de zălăuani sau sălăjeni.

Pentru fabrica din Zalău ne-am propus încă de acum doi ani să venim cu o soluție personalizată, un filtru care să dezodorizeze aerul și să reducă semnificativ emisiile olfactive. Mulți dintre locatarii din zonă erau deranjați de mirosul specific care provine de la coșul de la cuptor, în urma arderii masei argiloase. Era un miros ușor sesizabil, însă nu era vorba de emisii poluante. Am fost determinați să găsim o soluție care să răspundă solicitărilor comunității, pentru că e deosebit de important pentru noi să asigurăm creșterea calității vieții celor cu care conviețuim, fie că vorbim de angajați, vecini de fabrică sau partenerii de business.

Așadar, am găsit un furnizor de încredere, Electromec, care a fost dispus să realizeze pentru noi acest filtru unic în România, realizat exclusiv din componente moderne, de ultimă tehnologie. A fost o investiție de peste 750000 de lei, iar rezultatele sunt peste așteptări. Acum, nu doar că respectăm toate normele de mediu, dar pot afirma și demonstra, conform unor măsurători realizate de laboratoare acreditate, că după montarea filtrului, valoarea finală de monoxid de carbon emis e de trei ori mai mică față de standardul impus.

Ne puteți da mai multe detalii și despre alte acțiuni care atestă preocuparea CEMACON pentru sustenabilitate, energie regenerabilă și mediu?

Suntem atenți la realitatea în care trăim și, anticipând vulnerabilitatea pe care o presupun diverse crize energetice, am căutat soluții pentru a ne întări. Astfel, în ultimii ani, strategia noastră s-a concentrat pe investiții în vederea asigurării independenței energetice, dar care în paralel aduc și măsuri de protecție a mediului.

La un an de la implementarea centralei de cogenerare, vorbim de o reducere a amprentei de carbon cu 2.700 tone CO2/an (echivalentul emisiilor anuale a 900 de case din Sălaj). De asemenea, aș menționa că în cadrul procesului de producție, recuperăm toate deșeurile și le reintroducem în fluxul tehnologic, precum și faptul că încorporăm în rețetă diverse materiale pentru care asigurăm reciclarea prin procesul nostru de producție. Iar până anul viitor, vom implementa un sistemul fotovoltaic care va acoperi integral consumul de energie electrică pe timpul zilei de la nivelul noii unități de producție din Recea, dar va și reduce emisiile cu efect de seră cu 299 tone CO2/an.

Ce ne puteți spune despre planurile CEMACON pentru viitor?

Viziunea noastră de viitor este axată pe dezvoltare continuă, pe investiții constante, pe tehnologii din ce în ce mai moderne și pe obținerea unor produse din ce în ce mai bune. Reinvestim constant profitul, iar acționarii majorează capitalul pentru dezvoltarea unui holding industrial de materiale de construcții în jurul performanței și competenței Cemacon. Suntem orientați spre noi oportunități și spre dezvoltare, în fiecare moment. Nu vrem să picăm în capcana rămânerii într-o stare de confort. Faptul că facem planuri de extindere, faptul că și acum căutăm noi resurse minerale pentru exploatare, că urmărim care sunt cele mai noi tehnologii pe care le putem aduce și la noi arată că urmăm consecvent un plan strategic.

Apoi, pentru Zalău și Sălaj, cu siguranță ați auzit deja că anul viitor va fi operabilă o nouă fabrică, dotată cu tehnologii de ultimă oră care vor permite inclusiv producerea de elemente integral personalizate. Vorbim de o investiție care va depăși 12-13 milioane de euro. Noua linie de producție va produce plăcuțe de cărămidă aparentă klinkerizate, cu care intrăm pe segmentul estetic al locuințelor. Vizăm în special placarea de fațade. Investiția vine ca o nevoie pe care am constat-o la nivelul pieței, o nevoie a consumatorilor de a-și personaliza spațiul de locuit, de a adăuga și bun gust și estetică în completarea confortului locuințelor.

Și nu în ultimul rând, suntem în stadiu de implementare pentru câteva proiecte de CSR foarte dragi nouă: amenajarea a două sensuri giratorii, precum și a unei stații de autobuze în Zalău. Le facem dintr-o dorință onestă de a dărui înapoi comunității unde am început să producem cărămidă acum 53 de ani și pentru că ne dorim ca cei cu care conviețuim aici să beneficieze de cât mai multe proiecte realizate cu sufletul, din respect pentru mediu, oameni și frumos.

A consemnat Sabin Avram

One Thought to “Daniel Șologon, CEO CEMACON: ”Suntem un producător responsabil, atent la mediul înconjurător, apropiat de comunitatea locală””

  1. […]  Planurile de viitor ale CEMACON, dar și investițiile pe care compania le-a făcut în ultima vreme în Zalău au atras atenția cititorilor noștri, așa că vă propunem o discuție mai detaliată cu domnul Daniel Șologon, CEO CEMACON.  Vă reamintim că în urmă cu o lună, CEMACON a pus în funcțiune la fabrica sa din Zalău o instalație industrială pentru dezodorizarea aerului viciat și limitarea emisiilor olfactive. Instalația montată de CEMACON este prima de acest gen realizată la nivel industrial din România și reprezintă o măsură proactivă prin care CEMACON își… Citeste mai mult […]

Leave a Comment