Cotă de impozitare de 70% pentru veniturile a căror sursă nu poate fi identificată

AJFP Sălaj informează  contribuabilii-persoane fizice  care realizează venituri a căror proveniență nu poate fi dovedită, că prin  Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, a fost adusă o modificare importantă constând în majorarea cotei de impozitare la 70%.
Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face începând cu data de 1 iulie 2024 și se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată.
Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se vor impune cu o cotă de 70%. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.
În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16 %, doar cu 6 % mai mult decât cota standard impusă contribuabililor care se conformează fiscal, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară. Sancționarea activităților neînregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferențele din zona evaziunii fiscale.
Ca urmare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale ( 1 iulie 2024), în vederea conformării,  contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente acestora, evitând situația încadrării acestora în categoria de risc fiscal, cu consecința impunerii cu o cotă de impozitare majorată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora.
Baza legală:
– Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

M. S.

3 Thoughts to “Cotă de impozitare de 70% pentru veniturile a căror sursă nu poate fi identificată”

  1. […] fiscale începând cu aceeași dată. Orice venituri constatate de… Articolul Cotă de impozitare de 70% pentru veniturile a căror sursă nu poate fi identificată apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Dan

    Pentru pensiile speciale de ce nu se poate pune acelasi impozit ? Ciolacu si Ciuca nu vor face asta in veci purur , pentru ca ei sunt beneficiarii direct sau indirect.

  3. lesc

    deci daca cumpar oua de la vecina o sa-i taxati 70 de bani ca is venituri ilicite sau cum? gunoaie. pensiile speciale nu le impozitati ai? onestitate cica.

Leave a Comment