Consiliul Judeţean Sălaj reabilitează trei dintre clădirile pe care le are în proprietate

Consiliul Judeţean Sălaj vrea să reabiliteze mai multe clădire pe care le are în proprietate. În acest sens, în şedinţa de au fost supuse votului aleşilor proiecte privind executarea de lucrări pentru creşterea performanţei energetice a trei imobile din municipiu: cel situat pe strada Avram Iancu, ce găzduieşte în prezent Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, imobilul de pe strada Kossuth Lajos, nr 71, unde funcţionează Colegiul Medicilor Sălaj şi câteva cabinete ale unor medici de familie, şi clădirile administrative ale CJ Sălaj de pe strada Lt. Pretorian, nr. 100.
Valoarea celor trei investiţii a fost estimată la circa 3,5 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei fiind necesară pentru reabilitarea termică a imobilului de pe Avram Iancu. Construcţia veche de peste 30 de ani, este compusă din parter şi trei etaje, a suferit, de-a lungul timpului, doar intervenţii care au vizat reparaţii şi întreţinere. „Imobilul prezintă o serie de degradări majore cu influenţă negativă privind funcţionalitatea şi performanţele energetice ale acesteia. Prin degradarea în continuare a clădirii, aceasta poate prezenta un real pericol de accidentare a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în incinta sau în apropierea ei”, se precizează expunerea de motive a proiectului.
Potrivit raportului de specialitate al Direcţiei Managementul Proiectelor şi Dezvoltare Regională din cadrul CJ Sălaj, inspecţiile din teren au scos la iveală o serie de degradări majore: tencuiala faţadelor exterioare este deteriorată, uşile de la intrare sunt cu tâmplărie metalică şi geam simplu, acoperişul şi majoritatea balcoanelor sunt într-o stare avansată de degradare, conductele de distribuţie şi coloanele sunt vechi, executate din ţeavă de oţel, în stare de funcţionare deficitară. Pentru a da o faţă nouă clădirii, este nevoie de 1,53 milioane de lei.
Alţi 1,33 milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea celor două corpuri de clădire pe care CJ Sălaj de deţine pe strada Lt. Pretorian, nr. 100, proiectate şi executate în anii 1995-1997. Şi în acest caz, intervenţiile făcute în ultimii 20 de ani au fost minore şi au constat în zugrăveli, vopsitorii şi refacerea mansardei. Potrivit reprezentanţilor CJ Sălaj, tencuiala faţadelor exterioare este cea iniţială, nerefăcută, acoperişul de tip terasă este neizolat, o parte din uşile de acces sunt uşi de garaj metalice fără izolaţie termică, apele pluviale de pe acoperişul terasă şi şarpantă sunt evacuate la sol, prin jgheaburi şi burlane montate pe faţade.
În lipsa unui sistem de anvelopare, încălzirea celor două corpuri implică cheltuieli mari, astfel că pentru a avea facturi reduse la întreţinere şi pentru limitarea degradărilor apărute, autorităţile judeţene susţin că o astfel de investiţie este mai mult decât necesară.
Pentru reabilitarea celui de-al treilea imobil, cel de pe strada Kossuth Lajos, nr 71, este nevoie de 495.000 lei. Clădire veche de peste 50 de ani prezintă finisajul exterior este pătat şi degradat, soclul exterior are tencuiala desprinsă din cauza scurgerii apelor pluviale direct pe acesta şi fisuri, zidăria parapeţilor de balcon este crăpată, tâmplăria din lemn este neetanşă, evacuarea apelor de canalizare menajeră se face prin coloane, montate în ghene, şi colectoare amplasate în subsolul tehnic, spre reţeaua exterioară din zonă, conductele fiind vechi şi în stare de funcţionare deficitară.

Leave a Comment