Conflictul de sub Măgura nu s-a stins: Piaţa din Şimleu va fi mutată provizoriu

Scandalul iscat între Primăria Şimleu Silvaniei şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, pe marginea amenzii de 10.000 de lei cu care Primăria Şimleu a fost sancţionată pentru neconformităţi descoperite de un inspector DSVSA, este departe de a fi încheiat. Concret, Primăria a fost amendată în luna decembrie a anului trecut pentru <<organizarea de activităţi de vânzare directă a produselor alimentare în piaţa agroalimentară fără ca aceasta să fie autorizată din punct de vedere sanitar veterinar >>.

Luni, 6 februarie, o echipă a DSVSA Sălaj s-a deplasat la Şimleu pentru a lămuri lucrurile şi pentru a evita ca acest conflict să crească în intensitate. Directorul DSVSA Sălaj, Petre Firicel, ne-a declarat: “O echipă a DSVSA s-a deplasat, luni, la Şimleu Silvaniei, iar în urma întâlnirii cu reprezentanţii Primăriei s-a decis ca piaţa să fie închisă peste câteva zile, pentru ca lucrările de modernizare să se poată desfăşura în condiţii optime. În privinţa amenzii aplicate de inspectorul DSVSA în 16 decembrie, vreau să precizez faptul că acest control a făcut parte dintr-o acţiune de amploare la nivel naţional, organizată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, acţiune ce a avut loc în aproape toate pieţele şi unităţile alimentare mari din oraşe, în toată ţara.

Nu a fost vorba de un control “individualizat”, aşa cum s-a concluzionat, de către unele persoane, în mod greşit. Aşa cum această piaţă a fost controlată, şi alte pieţe din judeţ au fost verificate, astfel încât, sancţiuni s-au aplicat şi la Jibou şi la Cehu Silvaniei. Cu toate acestea, pentru a nu lăsa loc unor interpretări eronate ori a distorsionării adevărului, am solicitat inspectorului care a efectuat acest control o notă explicativă detaliată, în care să prezinte, punct cu punct, obiectivele urmărite şi constatările în detaliu ce au fost desprinse în urma acestui control.

În baza adresei Primăriei Şimleu Silvaniei nr. 806 din 18 ianuarie 2017, ni s-a adus la cunoştinţă faptul că, în baza notificării emise de DSVSA Sălaj cu nr. 408 din 3 noiembrie 2013 privind avizul de principiu referitor la investiţia – amenajare piaţa agroalimentară, aceasta va intra într-un program de modernizare, având bugetul de investiţii aprobat de Consiliul Local. S-a convenit de comun acord ca până la finalizarea lucrărilor acestei investiţii, piaţa să fie mutată temoprar pe strada Nicolae Bălcescu nr.2, acolo unde vor fi amenajate condiţii minime de funcţionare”,a conchis directorul DSVSA Sălaj, Petre Firicel. Controlul efectuat de DSVSA în 16 decembrie 2016 la Piaţa agroalimentară din oraşul de sub Măgura a fost, în opinia conducerii Primăriei Şimleu Silvaniei, unul “abuziv”, primarul Septimiu Ţurcaş susţinând, la primirea amenzii de 10.000 de lei, că obiectivul nu se regăsea în programul de control de pe agenda inspectorilor DSVSA. 

“În urmă cu doi ani, am obţinut un aviz pentru modernizarea pieţei din oraş. Avem în plan să investim 1 milion de euro din bugetul local, pentru a ridica la standarde europene această piaţă. Vrem ca şimleuanii să beneficieze de un spaţiu modern şi funcţional. Având în vedere acest proiect, pentru care deţinem, încă de acum doi ani, avizul de modernizare, am considerat ridicol şi chiar păgubos să ne apucăm să cheltuim banii pe cârpeli ale vechilor spaţii şi dotări. Oricum, din cele 13 pieţe agroalimentare sălăjene, doar trei au autorizaţie de funcţionare. După ce că producătorii adevăraţi sunt puţini şi abia mai vin la piaţa din Şimleu, a mai venit şi DSVSA să-i alunge, în acest fel, de la tarabe”, ne-a declarat, zilele trecute, Septimiu Ţurcaş. Având în vedere faptul că cele două instituţii au ajuns la un acord în privinţa funcţionării pieţei, rămâne ca problema amenzii să fie clarificată, lucru care se va întâmpla, cel mai probabil, în instanţă.

 

14 Thoughts to “Conflictul de sub Măgura nu s-a stins: Piaţa din Şimleu va fi mutată provizoriu”

 1. Dan

  Piața Astralis din Zalau sigur are toate autorizațiile impuse deoarece primar este Ciunt, fost coleg cu Firicel !!!!!!!

 2. Anonim

  PSD cu Dsv aceeași mizerie.

 3. Anonim

  Din pacate piata din zona Astralis arata jalnic.De fapt arata precum tara noastra.

 4. Anonim

  La Șimleu chiar că e mizerie în piață dar nu văd ce legătură are mizeria cu PSD cum s-a exprimat un mucalit pe-aicea…De ce să nu avem și noi o piață de unde să poți cumpăra în siguranță alimente de la producători ? Eu aș lua măsuri împotriva primăriei locale și în ceea ce privește ,,staurul,, în care peste două sute de comercianți efectuează acte de comerț în zona Gh.Lazăr,de unde se încasează o grămadă de bani de către primărie nepunând la dispoziție nici măcar o budă…

  1. Anonim

   Ce budă să mai pună la dispoziție, că însăși piața e o budă! Multe comune au piețe decente, Șimleu are un ceva din Evul Mediu (timpuriu).

 5. Bani strinsi de la populatie eliberind chitante trase la xerox, sunt o afacere a primariei care trebuie anchetata !!!

 6. Anonim

  Din 13 noiembrie 2013 e mai mult de 2 ani, dar probabil Timi se incurca in cifre 🙂

 7. Anonim

  1 milion? ce de banet ii intra iar lu Septimiu…

 8. Anonim

  Daca piata e o buda atunci amenda este justificata? Daca e justificata atunci de ce trebuie nota explicativa detaliata punct cu punct si prezentata la partid pas cu pas ?

 9. ptr.18:09

  foarte bine ati punctat!

 10. Anonim

  Firicelul rosu s-a SPART ,nu s-a rupt nici macar slabit
  -Primarul e suficient de inteligent sa priceapa !

  -Si cei care isi pierd timpul citind !
  -Majoritatea pietelor sunt ,,buzi ,,
  -Problema trebuia rezolvata cu demnitate si profesionalism !

 11. Anonim

  -Apucaturi comuniste ,ceri note explicative sa demonstrezi partidului cine e sefu .
  -sau sa obti de la inspectori -incalcarea legii ,, scoaterea castanelor ROSII cu mana altora ,,
  -Habarnist in profesie !
  -Fruntas in -lipitor de afise !
  -Expert in Diversiune si denigrare!
  – Clocesti diversiune si razboi cu alte institutii-Primaria SIMLEU etc…

Leave a Comment