Comunicat de presă

11.12.2020

 „Dotarea spitalelor din județul Sălaj cu echipamente necesare pentru tratarea pacienților cu COVID 19”

 În data de 04.12.2020 a fost semnat Contractul de finanțare cu nr. 425 / 04.12.2020, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Componenta 1 – Apel: POIM/819/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a    crizei sanitare COVID-19/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, pentru proiectul „Dotarea spitalelor din județul Sălaj cu echipamente necesare pentru tratarea pacienților cu COVID 19”, COD SMIS 138811.

Semnatarii contractului sunt: Ministerul Fondurilor Europene, prin Ministrul Fondurilor Europene, domnul Ioan Marcel Boloș și UAT Județul Sălaj, în calitate de Beneficiar, avându-l ca reprezentant legal pe domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj. Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău și Spitalul Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei.

Valoarea totală a contractului este de 20.787.448,82 lei, asistența financiară nerambursabilă fiind finanțată integral prin Fondul European de Dezvoltare  Regională (100%).

Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, respectiv între 12.03.2020 şi 30.04.2021

Obiectivul general al proiectului constă în crearea și consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID 19 prin dotarea spitalelor din județul Sălaj cu echipamentele necesare     pentru diagnosticarea și tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Obiectivele specifice ale proiectului, care vor duce la atingerea  obiectivului general, sunt:

  1. Dotarea Spitalului Județean de Urgență Zalău cu echipamente medicale pentru a răspunde în timp util și eficient la criza COVID -19.
  2. Asigurarea echipamentelor de protecție pentru personalul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău implicat direct în tratarea pacienților cu COVID 19.
  3. Dotarea Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei cu echipamente medicale pentru a răspunde în timp util și eficient la criza COVID – 19.
  4. Asigurarea echipamentelor de protecție pentru personalul din cadrul Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei implicat direct în tratarea pacienților cu COVID -19.

În contextul situației generate de pandemia de coronavirus – COVID19, principala preocupare a managementului unităților medicale și a autorităților publice din județ este grija pentru personalul medical și pentru pacienții care se adresează zilnic acestor unități și asigurarea unei dotări optime a acestora, pentru a face față unui număr mai mare de pacienți decât în mod obișnuit.

Astfel, pe baza recomandărilor specialiștilor și a regulilor dispuse la nivel național, în vederea îmbunătățirii capacității de răspuns a sistemului public medical la criza COVID -19, s-a analizat și s-a constatat necesitatea luării unor măsuri, care să răspundă cât mai prompt împotriva combaterii noului coronavirus: s-au creat circuite separate, astfel încât bolnavii suspecți de infecție cu noul coronavirus să nu interacționeze cu cei care suferă de alte boli, s-au achiziționat sau sunt în curs de achiziționare echipamente pentru diagnosticarea și tratarea acestor pacienți. De asemenea, pentru protejarea personalului medical și a pacienților, precum și pentru a se evita răspândirea virusului au fost și sunt în curs de achiziție echipamente și materiale de protecție și de dezinfecție a spațiilor din cadrul unităților sanitare.

Consiliul Judeţean Sălaj reuşeşte să realizeze astfel, într-o perioadă marcată profund de criza sanitară existentă, dotarea optimă a spitalelor din județul Sălaj care tratează pacienți diagnosticați cu noul coronavirus, oferind în aceste unități spitalicești condiții de diagnosticare și tratament la standarde europene.

 

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional infrastructură Mare

 

 

Date de contact:

Consiliul Judeţean Sălaj

Direcţia Investiții și Programe Publice

tel: +40 (0)260 61 41 20; fax: +40 (0)260 66 10 97

e-mail: integrarecjsj@yahoo.com

 

 

Leave a Comment