Companiile din Sălaj au realizat anul acesta exporturi în Italia, Mexic şi Germania

Evoluția principalilor indicatori economico-sociali ai județului Sălaj, pe primele şase luni din acest an, a fost principalul punct pe ordinea de zi a şedinţei lunare a Comisiei de Dialog Social, găzduită marţi, 17 septembrie, de Instituţia Prefectului Sălaj.

Potrivit datelor prezentate de directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Sălaj, Nicolae Joldeş, producţia industrială realizată la nivel de judeţ în primele şase luni din 2019 a fost mai mare cu 2,1% faţă de perioada similară din 2018, productivitatea muncii în industrie înregistrând, de asemenea, o creştere de 0,8%. De asemenea, investiţiile nete realizate în Sălaj au crescut cu 12,8%, comparativ cu anul precedent.

Principalele ţări în care companiile din Sălaj au realizat export în primul semestru au fost Italia, Mexic şi Germania, iar ţările din care s-au realizat importuri au fost Germania, Italia şi Ungaria.

În semestrul I din 2019 au fost eliberate 240 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 18,2 % faţă de semestrul I din 2018, pe total judeţ fiind terminate 166 de locuinţe, în creştere cu 37,2% faţă de perioada similară din anul trecut.

În ceea ce priveşte turismul, în primele şase luni din 2019 sosirile în structuri de cazare la nivel de judeţ au crescut cu 14,1 % faţă de semestru I din 2018, iar înnoptările au crescut cu 7,4 %.

După prezentarea realizată de directorul DJS Sălaj, subprefectul Vegh Alexandru a remarcat faptul că majoritatea indicatorilor sunt pe un trend ascendent.

Prezent la şedinţa de marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a remarcat faptul că o problemă reclamată de angajatori este cea  a lipsei forţei de muncă, context în care dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic este esenţială pentru judeţul nostru.

Alte articole

Leave a Comment