Codul Fiscal, modificat: cheltuielile cu sponsorizarea, deductibile de la 20 la 35% din impozitul pe profit datorat

Un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal, adoptat la Camera Deputaților prevede posibilitatea ca, din cifra de afaceri a unei firme, cheltuielile de sponsorizare sau mecenat și cele pentru burse private să poată fi scăzute într-un procent mai mare.

Pentru a intra în vigoare, noua lege mai trebuie doar promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

În prezent, Codul fiscal prevede, la art. 25 alin. (4) lit. i), că nu sunt deductibile cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private. De asemenea, cei care efectuează sponsorizări sau acte de mecenat, precum şi cei care acordă burse private scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri şi valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

Proiectul aprobat prevede că aceia care efectuează sponsorizări sau acte de mecenat, precum şi cei care acordă burse private scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat până la nivelul valorii de 35% din impozitul datorat.

”Modificarea legislativă se impune, deoarece actuala dispoziție legală este total neatractivă, agenții economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul țării noastre preferând să sponsorizeze activități sportive din alte țări (…) în condiţiile majorării, cele mai profitabile companii se vor bate să sponsorizeze ”vârfurile“ valorice din toate ramurile de sport, piața va deveni una concurențială, iar managerii sportivi nu vor mai fi ”cerșetori“. De asemenea, structurile sportive, vor fi mai atente la politicile de marketing, astfel încât să fie capabile să le propună sponsorilor pachete cât mai atractive și mulțumitoare”, au argumentat inițiatorii proiectului legislativ.

Alte articole

Leave a Comment