Casele de marcat cu jurnal electronic devin obligatorii în scurt timp

Contribuabilii mari şi cei mijlocii trebuie să înlocuiască începând din 1 iunie casele de marcat clasice cu cele cu jurnal electronic, iar din 1 august legea se aplică şi în cazul micilor comercianți. 

ANAF vizează prin această lege accesul aproape total la informaţiile privind activitatea comercială a agenților economici. Guvernul a adoptat în luna august a anului trecut o Ordonanţă potrivit căreia casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii din 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii şi mari, respectiv din 1 august 2018 pentru firmele mici, realizându-se înlocuirea treptată a celor de generaţie veche cu rolă jurnal din hârtie.

Fiecare aparat de marcat va trebui să conţină un modul fiscal propriu, prin intermediul căruia controlează operaţiunile specifice activităţii fiscalizate, precum şi un modul de comunicaţie, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare şi supraveghere al ANAF. 

Informaţiile pe care ANAF le va primi sunt valoarea totală a bonului fiscal, numărul de ordine al bonului, data, ora şi minutul emiterii bonului, seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi valoarea totală a TVA pe cote ale acesteia.

Reprezentanții ANAF speră ca intrarea în vigoare a acestei legi să însemne un pas important în  diminuarea fenomenului de evaziune fiscală.

Leave a Comment