Cartel ALFA, despre creşterea contribuţiei la Pilonul II: ”Arată clar intenția guvernului de a submina sistemul public de pensii”

Peste 5.600 de sindicaliști sălăjeni, angajați în diferite instituții publice din județ, afliați la Confederația Națională Sindicală (CNS) ”Cartel Afla” sunt împotriva propunerilor actualului guvern cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat, respectiv  la creșterea contribuției. Astfel, printr-o scrisoare adresată guvernului, respectiv premierului Ludovic Orban, președintele CNS ”Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, atrage atenția că Guvernul PNL și-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilității de a opta între Pilonul I și Pilonul II și creștere procentului virat la Pilonul II. ”În esență se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private aceasta însemnând o scădere proporțională a pensiei publice fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de către salariații care cotizează la sistem. CNS Cartel Alfa consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât a unei dezbateri cu partenerii sociali și societatea civilă, cât și a unei analize pe baza unor date și simulări concrete. Argumentele bazate pe panică <<Sistemul de pensii se află într-un pericol iminent – Violeta Alexandru>> sau afirmațiile false și jumătățile de adevăr <<numărul persoanelor active descrește simțitor>>, <<Pilonul II este un sistem corect>> indică faptul că modificările nu sunt în interesul contribuabililor, ci sunt orientate prioritar în beneficiul administratorilor de fonduri de pensii. Cu alte cuvinte, Guvernul nu înțelege scopul social al acestui sistem și, prin măsurile pe care le propune, susține doar unul dintre actorii acestuia: bussinessul administratorilor”, se arată în scrisoarea semnată de liderul  CNS ”Cartel Alfa” înaintată prim-ministrului Ludovic Orban.

Sindicaliștii CNS Cartel Alfa: ”niciunul din sistemele de pensii obligatorii nu este perfect”

În scrisoarea sindicaliștilor se precizează faptul că niciunul din sistemele de pensii obligatorii nu este perfect. Astfel, aceștia susțin că sistemul public de pensii de tipul ”pay-as-you-go” este un sistem stabil bazat pe solidaritate intra și inter generațională, care permite o distribuire echitabilă a veniturilor populației la bătrânețe și reprezintă un macro-stabilizator în caz de criză financiară, așa cum s-a demonstrat pe timpul crizei financiare din anul 2008; acest sistem fiind vulnerabil la evoluțiile demografice și la fenomenele de pe piața muncii, precum și munca informală sau creșterea segmentului de lucrători atipici etc. De asemenea,  sistemul de pensii obligatorii administrate privat este perceput ca o granție la un nivel decent de pensie, ca un sistem transparent, în care contribuțiile personale au trasabilitate. ”Dezavantajele sunt costurile ridicate de administrare, impredictibilitatea veniturilor la bătrânețe din cauza riscurilor pietelor de capital  în situații de criză și beneficii scăzute, așa cum s-a dovedit în țările în care sistemul are o vechime mai mare. Pilonul II a fost implementat în România, la fel ca în celelalte țări din Europa Centrală și de Est, ca un sistem care să suplimenteze veniturile de pensie a viitoarelor generații, evitând în acest fel riscul demografic cu care țările se confruntă. Complementaritatea celor două sisteme ar putea să asigure un echilibru și o garanție suplimentară pentru viitorii pensionari, astfel încât, indiferent de evoluția demografică sau de perioadele de criză economică, vor avea la dispoziție fonduri din care să își asigure traiul la bătrânețe”, se arată în scrisoare.

Românii sunt obligați să cotizeze pe principiul ”blana ursului din pădure”

Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, atrage atenția că există numeroase semnale și analize care arată că privatizarea sistemelor de pensii, total sau parțial (Pilonul II), realizată în ultimul 30 de ani a avut impact social și economic negativ. În baza dovezilor acumulate, dintre cele 30 de țări care au adoptat astfel de scheme de pensii, mai mult de jumătate au anulat aceste reforme. Acest context și semnale reprezintă  motive în plus pentru a evalua acest sisstem de securitate socială și a-l reforma, în așa fel încît  acesta să funcționeze cu adevărat în beneficiul contribuabililor, fiind un sistem de securitate socială și nu doar un mecanism prin care corporații private realizează profituri consistente utilizând banii cetățenilor. ” Deși Legea 411/2006 prevede obligația Parlamentului României de a adopta legea de plată a pensiilor în sistemul pilonului II, care să stabilească modul de calcul și de acordare a pensiilor, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a sistemului, nici astăzi, după 12 ani (!!!) această lege nu există. Românii sunt obligați să cotizeze pe principiul <<blana ursului din pădure>>, neoferindu-li-se nicio siguranță în privința veniturilor de pensii promise de lege. (…). Legea 411/2006, în baza studiului de fundamentare a acesteia, a fixat contribuția maximă la pilonul II la nivelul de 6 puncte procentuale din cele 30 care reprezentau contribuția de asigurări sociale la momentul implementării sistemului. Dacă ajustăm aceste date cu nivelul actual al contribuțiilor și la transferul de taxe sociale integral în sarcina lucrătorului, atunci nivelul maxim este de 5 puncte procentuale. Intenția guvernului PNL de a mări nivelul virat administratorilor privați la șase, respectiv opt puncte procentuale nu reprezintă așadar <<reluarea creșterii procentului virat la Pilonul II așa cum a fost prevăzut inițial în legislație>>, cum susține programul de guvernare, ci este o creștere mult mai mare. Acest lucru arată clar intenția de a submina sistemul public de pensii în favoarea alimentării business-urilor private”, se arată în luarea de poziţie a CNS „Cartel Alfa”.

11 Thoughts to “Cartel ALFA, despre creşterea contribuţiei la Pilonul II: ”Arată clar intenția guvernului de a submina sistemul public de pensii””

 1. Anonim

  Sistemul public de pensi este subminat de pensiile speciale nu de pilonul II de pensi,

  1. Anonim

   Cred ca si de unul si de altul , desigur in proportii diferite !

 2. Allysea

  se tem imbuibatii paraziti ca se inchide robinetul de bani si raman ei fara fonduri..jegosii astia mai bine ne ar intreba pe noi, astia de platim, unde vrem sa mearga banii nostri: la p1 sau p2 si sa nu mai decida ei pt noi..sa decida cand or produce ei si bugetarii bani

 3. Melu

  Cartel Alfa nu are nicio treaba cu pilonul 2. Sa isi vada de pesedistii lor ca acolo e buba – ei au creat pensiile speciale si prin aceasta toti fostii securisti au trait fericit pana la adanci batraneti!

 4. Anonim

  Eu sunt „abonat” si la pilonul 2 de pensie si am facut-o voluntar.Este un singur lucru care ma deranjeaza.Atunci cand am acceptat,chiar credeam ca intram in zona euro.Asa,tare ma tem ca odata cu devalorizarea continua a monedei nationale,banii mei vor fi praf in ochi cand voi iesi la pensie.Leii pe care i-am dat acum 9 ani nu mai sunt leii de azi!

 5. Ardelean Andrei

  Daca dai coltul la 64 de ani si 11 luni adio pensie la care ai contribuit 30-40 de ani. In aceeasi situatie urmasii unuia de 50 primesc banii din pilonul 2, ca restul merg la pensionarii nesimtiti.

  1. Anonim

   Ciuma cacanie a politrukului Werner si a mascariciului ORB(an) vor sa faca pensionarea la 70 de ani ??? Deci „lasati orice speranta ” ca veti mai lua pensie cei mai multi . Asta da reforma , sa traiasca mult cu pensia minima , idiotii care au venit cu ideea si care au votat ciuma cacanie !!

 6. marius

  Ardelean Andrei desteptule,dar daca aia de se ocupa de pilonul 2 dau faliment,ce plm primesti?

 7. Anonim

  In cazul de mai sus (Marius) , Ardelean va primi ce ai scris , inseamna ca tot se alege cu ceva , nu cum insinuezi tu !

 8. Romani, treziti-va !

  Sindicalistii au perfecta dreptate, pilonu ii este un furt pe spinarea pensionarilor in plata. Nici viitorii pensionari nu vor avea mare lucru de castigat, e adevarat ca vor avea o pensie suplimentara dar, scade pensia din piloni i evident, ma refer la indivizii care nu-si propun sa dea coltu la 50 de ani. Au de castigat bancile straine care gestioneaza piloni ii, pt astia se tot lupta liberalii !

  1. Anonim

   esti cumva bugetar pesedist?

Leave a Comment