Becurile cu halogen nu se mai vând în România

Becurile cu halogen nu mai pot fi introduse pe piaţă de la 1 septembrie, ca urmare a unei interdicţii ce vizează atât România, cât şi celelalte state ale Uniunii Europene. Locul lor este luat de becurile LED, care sunt mult mai eficiente economic, dar şi mai scumpe.
Comisia Europeană de promovare a eficienţei energetice a fost cea care a decis ca becurile clasice să fie înlocuite cu cele economice. Produsele aflate în stocul comercianţilor vor putea fi vândute, dar nu mai pot fi produse altele. Vor mai fi permise la comercializare doar corpurile mici de iluminat, R7 şi G9.

Măsura face parte din politica generală a Comisiei Europene de promovare a eficienţiei energetice şi îşi propune să îi determine pe consumatori să apeleze la tehnologia LED, care duce la o reducere substanţială a consumului de energie. Potrivit unor studii ale Comisiei Europene, măsurile de creştere a eficienţei, inclusiv prin înlocuirea tuturor surselor de iluminat clasice cu unele bazate pe tehnologie LED, duce la o reducere a consumului de până la 93 TWh pe an până în 2020. Această cifră este echivalentă cu consumul anual de energie electrică al unei ţări de mărimea Portugaliei.
Folosirea becurilor economice contribuie decisiv la reducerea facturii la curent. Becurile LED oferă o lumină direcţională, însă, folosite în grupuri, aceste dispozitivele oferă o lumină de calitate mai bună, nu numai economică. LED-ul alb, folosit acum în becurile economice LED actuale a fost descoperit în 1993 de Nichia Corporation.

Alte articole

Leave a Comment