Bani pentru modernizarea fermelor sălăjene

Andreea Vilcovschi

Fermierii sălăjeni pot beneficia de sprijin financiar în cadrul unei noi sesiuni de depunere a proiectelor pentru Măsura 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole” şi pentru Măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, în perioada 26 noiembrie 2012-18 ianuarie 2013.
“Am luat această decizie, de a deschide o nouă sesiune pentru Măsura 123, în contextul dificultăţilor legate de comercializarea legumelor şi fructelor în România. Prioritatea mea ca ministru este, ca prin această măsură, asociaţiile şi cooperativele de producători să ajungă cât mai repede la stabilirea depozitelor de colectare legume-fructe în bazinele legumicole şi pomicole. Acestea au acum la dispoziţie fonduri europene cu care să construiască depozite, cu toate facilităţile necesare pentru vânzarea către comercianţi, a legumelor şi fructelor realizate chiar de membrii asociaţiilor şi ai cooperativelor implicate”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. În ceea ce priveşte deschiderea unei noi sesiuni în cazul Măsurii 121, aceasta are ca scop încurajarea fermierilor de a creşte bovine de carne în România.
Potrivit reprezentanţilor Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Sălaj, în cadrul sesiunilor anterioare ale Măsurii 121, derulate în ultimii patru ani, 92 de sălăjeni au depuse cereri de finanţare. Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de selecţie, beneficiind, astfel, de un sprijin financiar de 31 milioane de euro. Pe Măsura 123, în ultimii patru ani au fost depuse 36 de dosare, 25 dintre acestea fiind selectate pentru a primi finanţare în valoare totală de 29 milioane de euro.
Din totalul celor 78 de agricultori din Sălaj care au primit fonduri prin cele două măsuri, 10 au reuşit să-şi finalizeze investiţiile, astfel că pot să-şi depune cererile de finanţare şi în această nouă sesiune.
Pentru sesiunea din perioada 26 noiembrie 2012-18 ianuarie 2013 vor fi alocate 150 milioane de euro pentru “Modernizarea exploataţiilor agricole” şi respectiv 80 milioane de euro pentru “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere”.

Alte articole

Leave a Comment