Autodenunț… involuntar

Prin OUG 34/2024 se clarifică, în sfârșit, care sunt indemnizațiile de concedii medicale la care se va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%, prin modificarea Codului Fiscal, astfel:

,,Art. 16. – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

2. La articolul 155 alineatul (1), litera i) va avea următorul cuprins:

„i)indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizaţie 01, 07 şi 10, prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă ire pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare.”Așadar, codurile pentru care se va plăti CASS de 10% cuprind următoarele boli:

Cod 01 – boală obișnuită

Cod 07-carantină

Cod 10 – reducerea cu ¼ a duratei normale de lucru.

Pentru toate aceste boli, indemnizația de concediu medical este de 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni. Prin această OUG, se confirmă ceea ce spunem noi și mulți alții, încă de la momentul introducerii CASS la concedii medicale, anume faptul că singurul raționament al acestei contribuții este acela de a aduce bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, argumentul că un bolnav ar primi mai mulți bani decât dacă ar fi la muncă și de aceea se justifică aplicarea asupra concediilor medicale a CASS de 10%, cade, deoarece prin această OUG se reține 10% tocmai de la cei care iau cel mai puțin pe concedii medicale, respectiv bolnavii cu codurile care se plătesc cu 75%! Sigur, nu spun că ar trebui taxate bolile pentru care se acordă 100%, sunt boli grave, dar nici să se argumenteze astfel niște contribuții cum sunt cele aplicate la concediile medicale! Cu alte cuvinte, prin această ordonanță, de fapt, se face lumină asupra motivației pentru care s-a introdus acest CASS, deci avem un autodenunț involuntar.

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

One Thought to “Autodenunț… involuntar”

  1. […] sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1)… Articolul Autodenunț… involuntar apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment